30. 07. 2021.
U Federaciji mirno, saniraju se posljedice

U Federaciji mirno, saniraju se posljedice

U Federaciji mirno, saniraju se posljedice

U Sarajevu je jutros mirno, gradski saobraćaj je u funkciji, radi se na saniranju posljedica protesta oko zgrade kantonalne Vlade i Predsjedništva BiH, a u Tuzli je policija cijelu noć obezbjeđivala zgrade opštine i Vlade Kantona.

Vatrogasci su više od 15 časova gasili požar koji su demonstranti zapalili u zgradama Predsjedništva BiH i Vlade Kantona Sarajevo, na kojima je pričinjena velika šteta, a tokom protesta izgorjelo je i nekoliko vozila.

Šteta od požara u Tuzli je ogromna, izgorjela je nova šalter sala, u zgradi Vlade izgorjelo je nekoliko spratova, a kancelarije koje vatra nije zahvatila su apsolutno neuslovne za rad, prenose federalni mediji.

Tokom noći situacija se smirila i u ostalim gradovima Federacije BiH /FBiH/ u kojima su juče izbili neredi.

Pozivajući se na posljednje podatke iz medicinskih ustanova, Al Džazira je prenijela da je u sarajevskim zdravstvenim ustanovama zbrinuto 156 osoba, među kojima 90 policajaca i 66 civila.

01

U Tuzli su povrijeđene 23 osobe, od kojih su 12 policajci, dok je u Zenici u bolnicu primljeno 40 osoba.

Situacija stabilna

U više gradova u Federaciji BiH juče su održani protesti, koji su u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostaru i Bihaću prerasli u nerede nakon što su demonstranti sukobili sa policijom, a onda zapalili zgrade kantonalnih vlada, a gorjelo je i Predsjedništvo BiH.

Policija je u večernjim časovima nerede stavila pod kontrolu, a povrijeđen je veliki broj lica. Uhapšene su na desetine lica.

Zapaljene zgrade Predsjedništva, Arhiva BiH i sjedišta pet kantonalnih vlada (VIDEO)

U zgradi Vlade Tuzlanskog kantona kasno sinoć je ponovo izbio požar na petom i šestom spratu.

U blizini nema demonstranata, a u Profesionalnoj vatrogasnoj brigadi nisu mogli procijeniti da li je riječ o ponovnom namjernom paljenju zgrade ili je došlo do samozapaljenja, prenose federalni mediji.

Demonstranti su juče zapalili zgradu opštine u Tuzli, a na zgradi kantonalnog Tužilaštva polupana su sva stakla.

U Zenici su zgrade opštine i kantona pretrpjele ozbiljna oštećenja, a uništen je inventar više preduzeća.

U jučerašnjim nasilnim protestima u više gradova BiH povrijeđeno je 219 osoba, među kojima više od 100 policajaca.

Nakon svih ovih događanja, Vlada Zeničko-dobojskog kantona će na prvoj sjednici kantonalne Skupštine podnijeti kolektivnu ostavku.

Demonstranti, mahom mlađe osobe, u Sarajevu su ušle i zapalile zgradu Vlade Kantona. U žestokim sukobima sa policijom uništeno je nekoliko automobila, a zapaljena je i policijska kućica.

Nakon što su probili policijski kordon, demonstranti su došli do zgrade Predsjedništva BiH i podmetnuli požar u kojem je gorio inventar. Požar je zahvatio i Arhiv BiH u kojem je čuvano arhivsko blago staro stotinama godina.

Direktor Arhiva Šaban Zahirović je rekao da je uništena građa neprocjenjive vrijednosti.

U Mostaru su zapaljene zgrada Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, Skupštine kantona, Gradske vijećnice, Gradske uprave, te zgrade u kojima su smješteni HDZ i SDA.

Demonstranti su juče u Bihaću kamenovali premijera Unsko-sanskog kantona /USK/ Hamdiju Lipovaču dok je pokušavao da im se obrati, ali on nije povrijeđen.

U nemirima oštećeno je više automobila, ali i drugih objekata koji su se našli pred demonstrantima.

Protesti su održani u Jajcu, Travniku, Bugojnu, Mostaru, Brčkom, Donjem Vakufu, Kaknju, Visokom, Gračanici, Sanskom Mostu, Cazinu, Živinicama, Goraždu, Orašju, Srebreniku, Prozoru, Tešnju…

U Ljubuškom se okupilo dvadesetak građana koji su željeli dati podršku protestima radnika i građana koji se održavaju širom BiH.


http://www.youtube.com/watch?v=MjcBb1i-bQw
http://www.youtube.com/watch?v=lpGBMAXQ3ME

(Klix,ba, Avaz.ba, agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender