25. 07. 2021.
Protesti građana u Tuzli, Sarajevu, Zenici, Bihaću… (VIDEO)

Protesti građana u Tuzli, Sarajevu, Zenici, Bihaću… (VIDEO)

Demonstranti traže da se iz pritvora puste preostala lica

Iz pritvora je pušteno do sada 15 osoba, dok ih je 15 ostalo u pritvoru, javljaju federalni mediji.

Stotinjak specijalaca pristiglo je u ulice koje vode do sjedišta Policijske uprave Centar kako bi objezbjeđivali područje.

Roditelji i demonstranti traže da pritvoreni u policijskoj stanici budu što prije pušteni. Oni koji su pušteni iz pritvora tvrde da je nad njima bila upotrijebljena sila i da ih je policija tukla.

Ministri nisu završili sjednicu Vlade Kantona Sarajevo, ali su se razišli jer su dobili dojavu da demonstranti idu prema njima. Ministar privrede Emir Hrenovica rekao je da je Vlada u stalnom zasjedanju i da će sjednica vjerovatno biti nastavljena na nekom drugom mjestu.

Demnostranti su pročitali i proglas u kojem se navodi da se mirni protesti u Sarajevu nastavljaju, te da okupljeni ovdje daju podršku protestima u svim gradovima BiH.

“Govorimo isključivo u ime svih kojima su ljudsko dostojanstvo i materijalna egzistencija ugroženi ili uništeni tranzicijskom pljačkom, korupcijom, nepotizmom, privatizacijom javnih dobara, ekonomskim modelom koji favorizuje bogate i finansijskim aranžmanima koji su ubili i samu nadu u društvo socijalne pravde i blagostanja”, navodi se u proglasu.

Takođe, nekoliko stotina Bišćana se od 13.00 časova okupilo na gradskom trgu u Bihaću, gdje traže ostavku kantonalne vlade na čelu sa premijerom Hamdijom Lipovačom.

Prema informacijama iz Operativnog centra MUP-a Tuzlanskog kantona, noć u Tuzli protekla je potpuno mirno. Nije bilo težeg narušavanja javnog reda i mira, niti prijavljenih većih krivičnih djela.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender