30. 07. 2021.
OHR: Incko odgovarao na hipotetičko pitanje

OHR: Incko odgovarao na hipotetičko pitanje

OHR: Incko odgovarao na hipotetičko pitanje

“Visoki predstavnik je odgovarao na hipotetičko pitanje austrijskih medija o mogućoj ulozi Eufora u BiH, ukoliko sigurnosna situacija u zemlji eskalira”, saopštio je portparol OHR-a Eldar Subašić.

On je naveo da je Incko tom prilikom naglasio da je Eufor stabilizujući faktor u BiH i da ispunjava prvenstveno mirovnu misiju.

Subašić dodaje da je Incko jasno istakao da Eufor nije u BiH da bi rješavao socijalne nemire. “Visoki predstavnik je, takođe, pojasnio da se situacija smirila, te da stoga nema potrebe spekulisati o mogućoj ulozi Eufora”, napomenuo je Subašić.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocijenio je za bečki “Kurir” da bi, ukoliko stanje u BiH bude eskaliralo, trebalo, eventualno, razmisliti i o trupama EU.

Incko je, između ostalog, ocijenio da je sadašnje stanje u BiH najgore od završetka rata, odnosno od Dejtonskog sporazuma 1995. godine.

“Razmotrićemo stanje u BiH u utorak, 11. februara, u međunarodnom upravljačkom odboru. Austrija će povećati broj svojih vojnika u BiH. Ako stanje bude eskaliralo moraćemo, eventualno, da razmišljamo o trupama EU, međutim, ne sada”, rekao je Incko.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender