05. 08. 2021.
Snouden koristio jeftin program za skidanje podataka

Snouden koristio jeftin program za skidanje podataka

Snouden koristio jeftin program za skidanje podataka

“Proces prikupljanja podataka bio je skoro automatski. Snouden je za pretragu, obilježavanje i prikupljanje koristio program takozvanu žmrežnu puzalicuž. Program je mogao da radi u pozadini, a Snouden je mogao da se bavi uobičajenim poslom”, rekao je jedan od višerangiranih obavještajnih zvaničnika.

Istražioci su zaključili da Snoudenov upad nije bio sofisticiran i da su lako trebali da ga primijete posebni programi za nadzor.

Program “Mrežna puzalica” može biti programiran da ide od stranice do stranice, putem postavljenih linkova u svakom od dokumenata, te da kopisa sve na šta naiđe.

Prema pisanju lista, Snouden je odredio pravi algoritam za “mrežnu puzalicu” kako bi tragao za određenim predmetima i da ide do određenih linkova.

Snouden je uspio da pristupi dokumentima među kojima su i podaci o internoj mreži NSA i drugim materijalima koje koriste analitičari za razmjenu informacija sa svih strana svijeta.

Prema pojedinim izvještajima, Snouden je imao pun pristup podacima NSA, što je bio dio njegovog zaduženja kao informatičara na Havajima, gdje je radio na održavanju kompjuterskih sistema u udaljenim stanicama čija je pažnja usmjerena na Kinu i Sjevernu Koreju.

Zvaničnici ističu da se podacima moglo pristupiti jer stanica na Havajima nije imala poboljšane mjere bezbjednosti.

Program koji je koristio Snouden sličan je, ali nije toliko napredan kao “Guglov” a koji ova kompanija koristi za pretragu i pristup na nekoliko milijardi internet stranica i skidanje sadržaja.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender