25. 07. 2021.

Tadić: Neshvatljiva Inckova izjava o trupama EU

Potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić ocijenio je neshvatljivom izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da bi – ako stanje u BiH bude eskaliralo, trebalo, eventualno, razmisliti i o trupama EU, istakavši da to ne može biti rješenje za postojeće stanje u BiH.

„Prije svega, nije jasno da li bi te pojačane snage imale funkciju da se sa demonstrantima bore protiv vlasti, ili sa vlastima da se bore protiv demostranata“, rekao je Tadić novinarima u Banjaluci.

On je dodao da ta izjava dolazi u momentu u kojem se stvara atmosfera straha u BiH i da se na taj način „želi reći da neko rješenje predstavljaju aktivnosti međunarodne zajednice kroz prošireno prisustvo evropskih vojnih snaga“.

Tadić je istakao da je situacija u BiH, pogotovo u Federaciji BiH /FBiH/, u stanju ozbiljnog preispitivanja sadašnjih političkih odnosa, u kojoj dominira više tema.

On je ocijenio da u BiH ne postoje jednaki aršini za sve ljude koji su učestvovali u proteklom ratu i da se stalno stvaraju uslovi da se Republika Srpska osjeća poniženom kada je riječ o radu Suda i Tužilaštva BiH i saradnji pravosudnih institucija iz BiH sa okruženjem.

Tadić je napomenuo da se, s druge strane, stalno „tetoše pojedinci“ koji su učestvovali u proteklom ratu na strani takozvane Armije BiH, te da se pokazuje razumijevanje za ono što su oni radili, iako je riječ o brutalnim i neoprostivim zločinima.

On upozorava da politički subjekti iz FBiH traže načina da se kriza iz FBiH prenese na Srpsku, o čemu svjedoče slučajevi u vezi sa generalima Manojlom Milovanovićem i Novakom Đukićem, Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, te nedavni medijski istup lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije povodom protesta u FBiH.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender