23. 07. 2021.

Vitamin C može da bude efikasan u borbi protiv raka?

Ukoliko bi se velike doze vitamina C ubrizgavale putem inekcije, to bi potencijalno mogao da bude bezbjedan, efikasan i jeftin tretman za rak jajnika i druge vrste raka, tvrde američki naučnici.

Međutim, vrlo je vjerovatno da farmaceutske kompanije neće testirati ovo dejstvo vitamina C pošto vitamini ne mogu biti zaštićeni.

Vitamin C se već dugo koristi kao alternativan tretman raka. Hemičar Linus Pauling je 1970. godine objavio da je vitamin C koji je intravenozno ubacivan u organizam pacijenata bio efikasan u liječenju raka.

Međutim, klinički testovi nisu uspjeli da potvrde ovu tvrdnju tako da je dalje istraživanje napušteno.

Poznato je daljudsko telo brzo izbacuje ovaj vitamin kada kada se on uzima oralno, međutim, naučnici sa Univerziteta Kanzas tvrde da je kada je ovaj vitamin ubrizgan putem inekcije bio apsorbovan kao i da vitamin C može da ubija ćelije raka bez oštećivanja zdravih.

Istraživači su ubrizgavali vitamin C u ljudske ćelije raka jajnika u laboratoriji koje su potom ubacili u miševe. Ono što su otkrili je da su ćelije raka jajnika znatno osjetljive na tretman vitaminom C ali da nema nikakvog efekta na normalne i zdrave ćelije.

Ovaj tretman korišćen je u tandemu sa standradnim lijekovima za hemoterapiju kako bi usporio rast tumora u studiji sprovedenoj na miševima.

(BBC)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender