25. 07. 2021.
Vučić danas s Dodikom i Bosićem

Vučić danas s Dodikom i Bosićem

Vučić danas s Dodikom i Bosićem

Sastanak će, kako je najavljeno, biti održan u zgradi Vlade Srbije.

Vučić je u petak pozvao lidere dvije najjače stranke u Republici Srpskoj – SNSD i SDS – na zajednički sastanak u Beogradu, na kojem bi se razgovaralo o očuvanju stabilnosti Srpske u okolnostima krize u okruženju, potvrđeno je Tanjugu u Kabinetu prvog potpredsjednika Vlade.

Vučić je od Milorada Dodika (SNSD) i Mladena Bosića (SDS) tražio očuvanje jedinstva i političke stabilnosti Srpske, te obezbjeđivanje uslova da se svi problemi rješavaju demokratski, na izborima, rečeno je Tanjugu.

Mediji u Republici Srpskoj ovaj poziv tumače kao izraz Vučićeve želje da Srpska krene putem očuvanja demokratskih i nacionalnih vrijednosti.

Socijalni protest koji je prije tri dana počeo u Tuzli eskalirao je u petak u sukobe s policijom u više gradova Federacije Bosne i Hercegovine, a posebno dramatično bio je u Sarajevu, Tuzli i Zenici, gdje su građani zapalili zgrade kantonalnih vlada.

Na događaje u Federaciji reagovala je i Evropska komisija, koja je apelovala na sve učesnike demonstracija da izbjegavaju nasilje i da se uključe u dijalog kako bi riješili probleme.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da samo ekonomski i socijalni problemi nisu razlog za nemire u više gradova Federacije BiH, već da je riječ o “projektu koji bi trebalo da eskalaciju događaja iz FBiH na neki način transferiše prema Republici Srpskoj”.

“Dok sam boravio u Rusiji, telefonom sam se čuo sa gospodinom Vučićem i tada smo se dogovorili da razgovaramo o ovoj situaciji. I u drugim zemljama u regionu, pa i u Srbiji, ima socijalnih problema, ali tamo niko ne pali institucije i sve se pokušava riješiti na miran i korektan način. To je ono što i Srpska treba da čini”, istakao je Dodik.

Prema riječima Dodika, to će biti i jedna od glavnih tema njegovog današnjeg sastanka u Beogradu s Vučićem, u kojem će učestvovati i predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

Sastanak će biti održan u zgradi Vlade Srbije sa početkom u 15 časova, a konferencija za novinare predviđena je za 16 časova.

(agencije)
Foto:RTRS

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender