30. 07. 2021.
Evakuisana zgrada Predsjedništva BiH

Evakuisana zgrada Predsjedništva BiH

Evakuisana zgrada Predsjedništva BiH

Iz zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu evakuisani su zvaničnici i zaposlenici u 11.30 časova, među njima i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, te potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo

Predsjednik Federacije Živko Budimir rekao je da će biti održan sastanak, na kojem će biti razgovarano o trenutnoj situaciji u FBiH i daljim koracima s tim u vezi.

“Vrijeme i mjesto sastanka neće biti objavljeni, jer je potrebno u miru da razgovaramo”, rekao je Budimir novinarima.

Najmanje 500 demonstanata, koji su bili okupljeni preko puta zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu, izašlo je na Ulicu maršala Tita, gdje blokiraju prolazak automobila.

Neki od demonstranata nose ratne zastave Armije BiH, ali za sada je situacija mirna i nema incidenata.

Na jednom od transparenata piše “Jedina mi nada – da padne Vlada”, a istaknuti su i oni na kojima su poruke protiv pljačkaške privatizacije preduzeća u FBiH.

Oko 500 građana, koji su se oko 13 sati danas okupili pred zgradom Predsjedništva BiH u Sarajevu, prešli su pred zgradu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Tako je trenutno (oko 14.10) Titova ulica oko zgrade Predsjedništva BiH prohodna, dok je saobraćaj obustavljen oko zgrade Vlade FBiH, u Alipašinoj ulici.

Demonstranti uzvikuju “Ostavke”, noseći transparente na kojima piše: “Hoćemo imena milijardera”, “Incko, ili radi ili idi kući”, “Sram vas bilo. Je li ovo život za čovjeka”.

U njihovim zahtjevima, koje su iznijeli danas, navodi se da traže smjenu federalne Vlade, ukidanje kantona, da se parlamentarci odreknu 50 posto primanja, smjenu direktora PIO FBiH, uvećanje penzija koje iznose do 1.000 konvertibilnih maraka, omogućavanje posla nezaposlenima, omogućavanje primanja nezaposlenima, ali i ukidanje rada na crno.

U svim većim gradovima Federacije BiH u popodnevnim časovima nastavljeni su protesti građana, koji za sada protiču bez incidenata.

Oko 200 građana Tuzle, uglavnom mladih, okupilo se ispred zgrade kantonalne Vlade.

Demonstranti nose transparente “Zajedno smo jači”, “Јedna država, jedna ljubav”.

Kolegijum Skupštine Tuzlanskog kantona saopštio je da je u stalnom zasjedanju s ciljem iznalaženja što pozitivnijeg rješenja za novonastalu situaciju i uspostavljanja funkcionisanja kantonalnih institucija.

Kolegijum Skupštine zahtjeva poštovanje ustavnog poretka i očuvanje bezbjednosti svih građana, te zaštitu institucija “za koje su proteklom ratu mnogi dali svoj život”.

Nekoliko stotina Zeničana okupilo se na ulici ispred Vlade Zeničko-dobojskog kantona, noseći transparente na kojima su zahtjevi za smjenama.

Premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić podnio je pisanu ostavku Kolegijumu Skupštine ovog kantona, što je i obećao u petak demonstrantima, koji su demolirali zgradu Vlade i Skupštine.

Predsjedavajući kantonalne Skupštine Sretko Radišić ponovo je pozvao na razumijevanje i uvažavanje svih učesnika protesta da bi bili sačuvani ljudski životi i imovina.

Na Španskom trgu u Mostaru okupilo se više novinara i policije nego demonstranata.

Zaposleni u kantonalnim ministarstvima dobili su uputstvo da napuste radna mjesta, roditelji su pozvani u vrtiće da dođu po đecu, a u nekim školama odgođena je nastava.

Radnici Komunalnog preduzeća “Park” kupe kamenje iz ukrasnih žardinjera sa Španskog trga da ne bi bilo iskorišteno za eventualne vandalske napade.

“Fejsbuk” grupa “Pokret za spas Livna”, koja je za danas najavila organizovanje mirnih protesta ispred zgrade opštine, objavila je svoje zahtjeve u kojima se, između ostalog, traži ostavka livanjskog načelnika i kompletne kantonalne Vlade.

Među zahtjevima su i puštanje na slobodu uhapšenih osoba koje su u vezi sa ovom “Fejsbuk” grupom.

Okupljanja građana počela su i u Goraždu, ali i drugim gradovima Federacije BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender