04. 08. 2021.

RS: Formirano tijelo za podršku i unapređenje spoljnotrgovinskog poslovanja

Ovo tijelo zaduženo je da predlaže inicijative i rješenja koja treba primijeniti u spoljnotrgovinskoj sferi i zaštiti domaće proizvodnje, dok je za koordinaciju njegovog rada zaduženo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Iz Ministarstva poljoprivrede Srni je rečeno da su u sastavu ovog tijela predstavnici tog resora, kao i Ministarstv trgovine i turizma, Ministarstva finansija, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, zatim Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju i Privredne komore Srpske.

Za predsjednika tijela izabran je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Zoran Kovačević.

“Stalno tijelo će uspostaviti komunikaciju sa predstavnicima zajedničkih institucija BiH nadležnih za poslove spoljnotrgovinskog poslovanja i zaštitu domaće proizvodnje, kao i široku saradnju sa institucijama Srpske, udruženjima i drugima od interesa kako bi prijedlozi i mjere bile proizvod najšireg konsenzusa”, navode u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Ovo tijelo zaduženo je i za praćenje primjene međunarodnih ugovora iz oblasti trgovine, međudržavnih bilateralnih i multitilateralnih sporazuma, kao što su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i CEFTA sporazum, ali i sprovođenje zakona, odluka, pravilnika, a bavilo bi se i problematikom rada inspekcija na granici.

Rad Stalnog tijela neophodan je zbog smanjenja negativnih uticaja sadašnjeg stanja u spoljnotrgovinskom poslovanju, a cilj njegovog formiranja je i stalni kontakt i usaglašavanje aktivnosti sa institucijama na nivou zajedničkih organa BiH, te značajnije učešće entitetskih institucija u kreiranju privrednih politika i aktivnosti.

“Potrebno je stalno vršiti analizu potreba privrednika i građana, pratiti stanje na unutrašnjem tržištu, pratiti kretanje roba, definisati kritične periode, odrediti mehanizme i vremenske okvire djelovanja, odnosno potrebno je znati stanje na terenu i na najbolji mogući način u korist građana i privrede prenijeti ga u legalne okvire”, navode u resornom ministarstvu.

Formiranje Stalnog tijela za podršku i unapređenje spoljnotrgovinskog poslovanja i zaštitu domaće proizvodnje podržala je i Privredna komora Republike Srpske posebno zbog, kako navode, teškog položaja proizvođača hrane nastalog zbog višegodišnjeg izostajanja potrebnih i mogućih mjera zaštite domaće proizvodnje od prekomjernog uvoza.

“Naši proizvođači suočeni su sa izuzetno snažnom konkurencijom inostranih proizvoda na domaćem tržištu, vrlo upitnog kvaliteta”, rekli su Srni u Privrednoj komori.

Iz Komore ističu da je u pogledu zaštite domaće proizvodnje u spoljnotrgovinskom prometu potrebna i veća kontrola i poštovanje Pravilnika o deklarisanju, počevši od toga da li na proizvodima, prije svega, u rinfuzi ima uopšte deklaracija s potrebnim podacima, da li je ona čitljiva potrošaču, odnosno da li je usklađena s pravilnikom i da li je stvarni sastav proizvoda onakav kakav bi trebao biti prema deklarciji odnosno prema pravilniku.

U praksi su prisutni problemi u pogledu tačnosti podataka na pratećoj dokumentaciji u odnosu na stvarno stanje u pogledu vrsta robe, količine, cijene i kvaliteta i ne zna se šta se dešava sa robom kada pređe granicu – da li završava kod prerađivača ili maloprodaji, kažu u Komori.

Formiranje Stalnog tijela za zaštitu domaće proizvodnje pozdravio je i Sindikat poljoprivrede i prehrambene industrije Republike Srpske.

“Sindikat poljoprivrede podržava ovu akciju jer se time daje puni doprinost i boljem socijalno-ekonomskom položaju zaposlenih u proizvodno-prerađivačko prehrambenom sektoru Republike Srpske”, rekao je predsjednik Sindikata Aleksandar Tomić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender