25. 07. 2021.

Koliko je Policija RS prošle godine zaplijenila droge?

Prema nezvaničnim informacijama u vezi sa uličnom vrijednošću droge na ovdašnjem tržištu, ukupan “plijen” zaplijenjen tokom 2013.  “težak” je oko 2,5 miliona maraka.

Prošle godine pronađeno je, između ostalog, oko 1,83 kilograma heroina, blizu 0,39 kilograma kokaina, te 183,4 kilograma marihuane, kao i 4,9 kilograma hašiša.

“Takođe, oduzeto je oko 2,8 kilograma amfetamina te 1.232 stabljike kanabisa i 99 grama kanabisa, kao i određene količine medicinske droge”, ističu policijski izvori.

Pripadnici MUP-a RS su prošle godine imali ohrabrujuće rezultate iz oblasti suzbijanja zloupotreba droge. Statistika, naime, pokazuje smanjenje broja ovih krivičnih djela.

“Otkriveno je 190 krivičnih djela neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga i omogućavanja uživanja opojnih droga, što je manje za 5,5 odsto u odnosu na uporedni period. Broj podnesenih izvještaja manji je za 0,6 odsto, kao i broj prijavljenih lica za 3,7 odsto”, saopštili su iz MUP-a RS.

Komentarišući ove statističke podatke, Gojko Vasić, direktor Policije RS, rekao je da je riječ o aktivnosti koju godinama sprovode.

“U toj oblasti želimo da suzbijemo organizovani kriminal, kao i ulično rasturanje. Mi smo zadovoljni tim rezultatima”, rekao je Vasić, dodajući da su u prošloj godini zapljene narkotika bile znatno veće nego ranijih godina.

Podsjećanja radi, jedna od najvećih zapljena droge tokom prošle godine zabilježena je u Laktašima, gdje su inspektori CJB Banjaluka početkom oktobra pronašli gotovo tonu marihuane.

Ta droga bila je posađena na javnoj površini na jako nepristupačnom terenu i okružena šumskim rastinjem.

Đurica Vukelić, komandir Policijske stanice Laktaši, potvrdio je tada da je ovo najveća količina droge pronađena na području ove opštine.

(Nezavisne novine)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender