03. 08. 2021.
Na policama bajata hrana

Na policama bajata hrana

Na policama bajata hrana

Republička inspekcija za hranu prošle godine je u unutrašnjem prometu izvršila ukupno 935 kontrola u RS, od kojih je 394 ili 42 odsto bilo sa nepravilnostima.

Prema riječima glavnog republičkog inspektora za hranu Peje Đurašinovića, izdato je 130 prekršajnih naloga, i to na iznos od 138.590 maraka.

– Najčešći razlozi zbog kojih je lani bio zabranjen promet hrane i zbog kojih je uništavana bili su da joj je istekao rok trajanja ili da nije uopšte bio naveden – istakao je Đurašinović i dodao da je i nepostojanje deklaracije na jednom od jezika u službenoj upotrebi i promjena senzornih svojstava hrane veoma česta nepravilnost. Kako je istakao Đurašinović, često je prilikom kontrola hrane utvrđivano i neredovno ispitivanje sirovina i gotovih proizvoda.

– Otkrili smo i da se ne obavljaju redovno sanitarni pregledi osoba koje rukuju sa hranom, kao i da su loši higijensko-sanitarni uslovi u objektima koji se bave proizvodnjom i prometom hrane – dodao je Đurašinović.

U Udruženju Pokret potrošača RS savjetuju stanovnicima da prilikom kupovine obrate pažnju da li je proizvodima istekao rok trajanja, te da li imaju istaknutu deklaraciju.

Kupci treba da obrate pažnju i na miris i izgled hrane, jer trovanje pokvarenom hranom može ostaviti velike posljedice. Banjalučanka M. Kević je ispričala kako je u jednom tržnom centru kupila viršle, a tek kad je došla kući shvatila je da im je rok trajanja još jedan dan.

– Mislim da bi nadležni trebalo da povedu više računa o tome da prodavci često stave neki proizvod na akciju, a njemu je istekao rok trajanja. I najzdravija hrana, a kojoj je istekao rok, može da bude opasna – rekla je Kevićeva.

Opštinske inspekcije

Prema podacima Inspektorata RS, opštinske inspekcije su lani obavile 6.396 kontrola od kojih je 1.994 odnosno 31 odsto bilo sa nepravilnostima.

– Preduzeto je ukupno 2.538 upravnih mjera – kazali su u Inspektoratu i dodali da se najveći broj otklanjanja nepravilnosti odnosio na obavljanje sanitarnih pregleda zaposlenih, ispitivanje hrane putem laboratorija i otklanjanje sanitarno-higijenskih nedostataka.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender