24. 07. 2021.
Niš: Konferencija Fonda jedinstva pravoslavnih naroda

Niš: Konferencija Fonda jedinstva pravoslavnih naroda

Niš: Konferencija Fonda jedinstva pravoslavnih naroda

Ova, dvadeseta konferencija biće održana u svjetlu 1.700 godina Milanskog edikta, a okupiće širok pravoslavni krug iz 20 zemalja cijelog svijeta.

“Očekuje se da će ovom skupu, koji će otvoriti predsjednik Fonda Valerij Aleksejev, prisustvovati i predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović”, rečeno je ranije Srni u predstavništvu ovog fonda u Beogradu.

Prema programu, skup bi u ime predsjednika Srbije Tomislava Nikolića trebalo da pozdravi njegova savjetnica Jasmina Mitrović – Marić, a biće pročitani pozdravi poglavara hrišćanskih crkava i predsjednika parlamenata i vlada zemalja učesnica konferencije.

Predviđeno je da se skupu obrate predsjednik Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srpske Gordana Đukić, potpredsjednik parlamenta Srpske Snježana Božić, kao i vršilac dužnosti direktora republičkog Sekretarijata za vjere Dragan Davidović, te predsjednik Odbora hrvatskog Sabora za međuparlamentarnu saradnju Milorad Pupovac.

U radu skupa učestvovaće i predstavnici ruske Dume i Savjeta Federacije, kao i parlamenta Srbije, te predstavnici Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja.

Učesnici skupa dolaze iz Bugarske, Crne Gore, Kine, Palestine, Letonije, Ukrajine, Bjelorusije, Poljske, Rumunije, Albanije, Češke, Slovačke, Jermenije, Libana, Makedonije, Estonije, Ugande, Moldavije, Sirije, Gruzije, a prisustvovaće i predstavnici pravoslavnih crkava iz tih zemalja.

Pozdravni govor održaće i gradonačelnik Niša Zoran Perišić, kao i NJegovo preosveštenstvo episkop niški Jovan.

Programom je predviđeno i polaganje vijenaca u znak sjećanja na žrtve fašističkog logora u Nišu i donošenje zaključaka skupa, kao i završna konferencija za novinare.

Skup će početi u 18.00 časova u Narodnom pozorištu u Nišu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender