25. 07. 2021.
Protesti- dogovorena izmjena Izbornog zakona i prijevremeni izbori?

Protesti- dogovorena izmjena Izbornog zakona i prijevremeni izbori?

Protesti- dogovorena izmjena Izbornog zakona i prijevremeni izbori?

Pregovori predstavnika demonstranata sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem i ministrima FBiH završeni su i, kako je za medije rekla predstavnica neformalne grupe građana Amra Dulić, jedan od zaključaka je da treba pristupiti izmjenama Izbornog zakona BiH kako bi se mogli organizovati prijevremeni izbori. Mediji u FBiH prenose da će prema ovim zaključcima, sutra ujutro biti poslan prijedlog za izmjene Izbornog zakona po hitnom postupku radi organizovanja prijevremenih izbora.

Takođe je zaključeno, da treba sačiniti spisak preduzeća za koja se sumnja da su nelegalno privatizovana i u vezi s tim pokrenuti inicijativu prema pravosudnim organima.

Prema tvrdnjama predstavnika neformalne grupe građana, Nikšić je rekao da neće dati ostavku, tj. da će odstupiti sa funkcije “ako na njegovo mjesto dođe neko bolji od njega”.

Nekoliko hiljada demonstranata u Sarajevu prethodno je zatražilo je da federalnas vlada podnese ostavke večeras do 19.00 časova. Protest u Sarajevu danas je počeo oko 13.00 časova, kada je nekoliko stotina građana blokiralo saobraćaj ispred zgrade Predsjedništva BiH, zahtijevajući ostavku i Vlade Kantona Sarajevo.

Vlada FBiH, koja je u stalnom zasjedanju, pozvala je na smirivanje tenzija, prestanak nasilja i početak dijaloga i ponovila da razumije iskazano nezadovoljstvo i opravdane zahtjeve obespravljenih radnika. Iz te vlade ističu da ni jedna politička funkcija nije vrijedna gubitka ijednog života, te da radi očuvanja ustavno-pravnog poretka FBiH i BiH, pozivaju sve političke subjekte na usvajanje izmjena propisa i donošenje odluke o održavanju vanrednih izbora na kojima će građani izabrati vlast u demokratskoj proceduri.

U BEOGRADU OKO 300 LJUDI NA SKUPU

U centru Beograda danas se okupilo oko 300 građana u znak podrške demonstrantima u BiH, među kojima je bila i direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić.

Organizatori ovog skupa nisu htjeli da se predstave, a rekli su da su iz grupe “Podrška narodu Tuzle iz Srbije” na mreži Fejsbuk.

“BOSANSKI KONGRES” POZIVA NA VRAĆANJE RATNOG USTAVA

“Pokret za republiku BiH”, Bosanskog kongresa, podržava proteste u FBiH i poziva na vraćanje ratnog ustava BiH, odnosno nekadašnje republike BiH.

U pozivu objavljenom u elektronskom glasniku tog pokreta, broj 863, pozivaju se pristalice da se ujedine pod zastavom sa ljiljanima.

Ovaj pokret podržava proteste i poziva na borbu za “suverena prava državljana BiH”, dok se ljudska prava kvalifikuju kao “šarena laža za domoroce”.

Ovaj poziv, sa otvorenim pozivom na puč, prema navodima samog Glasnika, poslat je na 62.942 adrese.

“Bosanski kongres” smatra da se protesti trebaju iskoristiti za destabilizaciju sadašnjeg ustavnog uređenja BiH. U pozivu se poručuje da ratna bijela zastava sa ljiljanima (koju su koristili pripadnici muslimanskih snaga) treba da postane zvanični simbol cijele BiH.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender