23. 07. 2021.
Sportisti iz RS i ove godine dobijaju pasoše Srbije

Sportisti iz RS i ove godine dobijaju pasoše Srbije

Sportisti iz RS i ove godine dobijaju pasoše Srbije

Zahvaljujući specijalnim i paralelnim vezama između Srpske i Srbije prošlog avgusta premijer Srbije Ivica Dačić uručio je deset pasoša najboljim sportistima Srpske, čime su dobili mogućnost da postanu reprezentativci Srbije i da na takmičenjima predstavljaju ovu državu. Tako bi trebalo biti i ove godine.

– Teniserka Katarina Jokić imaće dvojno državljanstvo i oni koji žele pasoš Srbije treba da se obrate u Ministarstvo i mi ćemo im pomoći da ga dobiju što prije, jer imamo dobru saradnju sa Vladom Srbije – izjavila je Tešanovićeva.

Što se tiče procedure za dobijanje pasoša, iz Ministarstva za porodicu, omladinu i sport Srpske potvrđeno je da sportisti iz RS sami treba da predaju zahtjev za državljanstvo u Konzulat Srbije, a potom se sa zahtjevom za ubrzanje procedure obraćaju Ministarstvu sporta RS, uz priloženu dokumentaciju koja potvrđuje ostvarene rezultate. Potom MPOS RS obavještava Ministarstvo omladine i sporta Srbije koje preko Ministarstva unutrašnjih poslova ubrzava proceduru dodjele državljanstva. Da bi Ministarstvo tražilo ubrzanje procedure za dobijanje državljanstva, sportisti moraju biti perspektivni ili imati rezultate koji su glavna preporuka za bolji profesionalni angažman, a državljanstvo Srbije bi im olakšalo taj napredak.

U sklopu manifestacije “Izbor deset najboljih sportista Republike Srpske” koju je krajem prošle godine po 69. put organizovao “Glas Srpske”, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Srpske dodijelilo je nagrade perspektivnim sportistima. Među nagrađenima su: Jovana Papaz (odbojka), Sandro Poletan (boks), Đorđe Vujičić (tekvondo), Slobodan Đorda (džudo), Bojan Stanišić (atletika), Tatjana Đekanović (streljaštvo), Dejan Dragović (kik-boks), Neven Crnogaća (rukomet), Nikolina Jović (tenis) i Đorđe Aleksić (košarka). U kategoriji lica sa invaliditetom nagrađeni su: Biljana Nedić (košarka u kolicima) i Aleksandar Cvijanović (sjedeća odbojka). Nekolicina njih istakla je da žele pasoš Srbije.

– Želja mi je da dobijem pasoš Srbije pošto mi se tako otvara niz novih mogućnosti da napredujem u karijeri i ostvarim bolje rezultate – izjavio je jedan mladi sportista koji je htio da ostane anoniman dok ne bude završena cijela procedura.

Dobitnici

Prošle godine pasoše Srbije dobili su: Denis Marjanović (kik-boks), Darko Savić (kajak), Biljana Cvijanović (atletika), Velibor Manjić (rukomet), Darija Kitić (streljaštvo), Miljana Antonić (stoni tenis), Maja Stojković (tekvondo), Aleksandra Samardžić (džudo), Sandro Poletan (boks) i Žana Novaković (skijanje).

– Čim sam dobio pasoš, imao sam ponudu Kajak kanu kluba Zemun da se takmičim za njih, jer oni nemaju nikoga ko nastupa u kajaku na divljim vodama. Za sada je to sve ostalo na ponudi jer želim da se dokažem na domaćem terenu i u svom matičnom klubu Vrbasu. Pojedini sportisti koji su dobili pasoše već sada žele da nastupaju za Srbiju, jer su uslovi bolji nego kod nas, dok ću se ja i dalje takmičiti ovdje, mada ne isključujem mogućnost da jednog dana nastupim pod zastavom Srbije – izjavio je kajakaš Darko Savić.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender