30. 07. 2021.
Banjaluka: Pješaci kažnjeni sa 67.050 KM

Banjaluka: Pješaci kažnjeni sa 67.050 KM

Banjaluka: Pješaci kažnjeni sa 67.050 KM

Pješaci su u toku prošle godine na području grada napravili 1.683 saobraćajna prekršaja, za šta je naplaćeno ukupno 67.050 maraka.

Potvrdio je ovo za “Glas Srpske” načelnik Centra javne bezbjednosti Banjaluka Mladen Marić.

Marić je rekao da je najviše kazni ispisano zbog prelaska ulice mimo obilježenih pješačkih prelaza i pasarele.

– Samo u protekla tri mjeseca službenici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja ispisali su 37 prekršajnih naloga za nepropisno kretanje pješaka po kolovozu na Bulevaru Desanke Maksimović u naselju Starčevica. Tu se nalazi pasarela koju pješaci uglavnom izbjegavaju – rekao je Marić.

On je istakao da su kazne za pješake rigoroznije ukoliko nepropisnim kretanjem izazovu saobraćajnu nesreću.

– Ako je prekršajem nepropisnog prelaska ulice izazvana saobraćajna nesreća, pješak će biti kažnjen novčanom kaznom od 50 KM do 200 KM – dodao je Marić.

Naglasio je da se kaznom od 50 KM kažnjavaju pješaci koji prelaze na crveno svijetlo.

– Novčana kazna od 40 maraka predviđena je za prekršaj koji napravi pješak koji se ne kreće obilježenim pješačkim prelazom pri prelaženju puta, ako oni nisu od njega udaljeni više od 100 metara – kaže Marić.

Istakao je da su pješaci dužni da se kreću preko prelaza koji su obilježeni.

– Ukoliko obilježeni prelazi nisu udaljeni više od 100 metara, pješak bi trebalo da se prilikom prelaska puta kreće obilježenim dijelom saobraćajnice ili preko posebno izgrađenih prelaza. U slučaju da nema pješačkog prelaza, ne bi smio da stupi na kolovoz ako time ometa saobraćaj vozila – dodao je Marić.

Mještanka naselja Starčevica Olivera Vidović kaže da često primjećuje pješake koji prelaze mimo pasarele u ovom naselju, ali i da su pored pasarele učestale policijske kontrole.

– Ja prelazim preko pasarele, jer imam malu djecu, ali da sam sama i da tu često ne stoji policajac, pitanje je da li bih je koristila – rekla je iskreno Vidovićeva.

Prema riječima načelnika Centra javne bezbjednosti Mladena Marića, prekršaje najčešće prave muškarci starosti od 30 do 50 godina.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender