30. 07. 2021.
Dodik sutra putuje u Rusiju

Dodik: SNSD nije protiv prijevremenih izbora

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je ova stranka spremna da prihvati termin prijevremenih izbora u Republici Srpskoj koji odredi opozicija, ali ne i da podrži SDP-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona o načinu odlučivanja o njima.

Dodik je nakon sjednice Izvršnog odbora stranke rekao da SNSD smatra da pravo odlučivanja o prijevremenim izborima u entitetu pripada entitetskom parlamentu, a ne Parlamentarnoj skupštini BiH.

“To znači da bi u ovoj situaciji mogli da održimo izbore u maju i da ih ponovo sprovodimo u oktobru”, ocijenio je Dodik.

Prema njegovim riječima, SDP pokušava da novim zakonskim rješenjima ponudi novu centralizaciju, predlažući da odluku o bilo kojim izborima donosi Parlamentarna skupština BiH.

“To je nova podvala SDP-a i zato ne može da bude prihvaćeno”, rekao je Dodik.

On je upozorio da zakon ne poznaje institut vanrednih izbora i da bi u ovom trenutku bilo veoma opasno prihvatiti termin potrebe za vanrednim izborima, jer bi se tako priznalo da je Republika Srpska u vanrednom stanju.

“Republika Srpska nije u vanrednom stanju, ali smo spremni da, ako opozicija misli da u Srpskoj treba održati prijevremene izbore, u parlamentu donesemo odluku i održimo ih”, rekao je Dodik.

Prijevremeni izbori u RS – „DA“, vanredni izbori u BiH – „NE“, jer situacija u Srpskoj nije vanredna, stav je to Izvršnog odbora SNSD-a.

Ako SDS na stranačkim organima odluči da pokrene inicijativu za prijevremenim izborima i uputi je u Skupštinu, SNSD će to podržati, uvjerava predsjednik partije Milorad Dodik. Podmetanje SDP-a koji želi da spasi sebe pokušajem unitarizacije BiH kroz prizivanje vanrednih izbora, neće proći, tvrdi Dodik.

„Ali smo spremni, ako opozicija misli da RS trebaju prijevremeni izbori, da odemo u Parlament i da to podržimo. Ali to znači da ćemo opet imati izbore u oktobru“, ističe Milorad Dodik.

(RTRS, ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender