05. 08. 2021.

Meso bez deklaracije – milionski gubici za farmere

Poljoprivrednici ističu da bi ova mjera donekle uredila stanje na tržištu. Da prekomjeran uvoz mesa guši domaću proizvodnju potvrđuje i podatak Republičkog zavoda za statistiku, prema kojem je iz RS u decembru 2013. izvezeno meso vrijedno “mršavih” 883.000 maraka, dok je u istom periodu uvezeno mesa i drugih klaničnih proizvoda od oko 4,6 miliona KM.

Poljoprivrednici kritikuju da njihove vapaje već godinama ne čuju nadležni, te traže da najave o obaveznom deklarisanju mesa konačno budu ispunjene.

Stočari su ubijeđeni da bi potrošači, kada bi na deklaracijama imali uvid da je meso proizvedeno u RS, uvijek birali upravo takvo – domaće.

“Dođem u situaciju da počnem provocirati određene institucije, da se bar neko počeše po glavi, a neće niko. Imao sam obećanja da će to biti riješeno, nema ko nije obećavao, ali svi bježe od toga”, uvjerava Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS, naglašavajući da potrošači imaju pravo da znaju šta kupuju.

Prema njegovim riječima, veoma je bitna deklaracija o geografskom porijeklu mesa.

“Nikoga ne interesuje naša proizvodnja i ljudi koji sjede u institucijama samo čekaju kad će tri-četiri sata da idu kući. Stvarno je mizerija da od rata ne mogu uvesti jednu običnu deklaraciju, da se smanji put manipulacijama”, kritikuje Maljčić, koji tvrdi da proizvođači iz RS svake godine zbog ove problematike bilježe milionske gubitke.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS, ističe da bi za potrošače bilo veoma korisno kad bi znali porijeklo mesa koje kupuju.

“Vrlo je bitno da se zna odakle meso potiče. Uvozi se duboko zamrznuto meso, koje se potom odmrzava, iako ono po pravilu ne bi moglo ni doći na trpezu”, kaže Usorac.

Poljoprivrednici imaju podršku udruženja za zaštitu potrošača, u kojima ističu da kupci imaju pravo da znaju, između ostalog, porijeklo i starost mesa, što bi pisalo na deklaracijama.

“Taj element je, navodno, već regulisan u pravilnicima Ministarstva poljoprivrede, ali pravilnik je jedno a zakon je drugo. Mi ćemo verovatno predložiti ispred Pokreta potrošača da se ide u izmenu zakona i da se taj deo, koji se odnosi na deklarisanje, preciznije reši, odnosno da se zna tačno poreklo mesa, rok trajanja i ostali bitni podaci”, naglašava Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS.

S druge strane, iz resornog ministarstva najavljuju da će u RS uskoro zaživjeti deklarisanje mesa.

“Uspostavom novog softvera u Agenciji za obilježavanje životinja BiH biće omogućena potpuna implementacija programa obilježavanja životinja, čime se obezbjeđuje potpun smisao i značaj dalje identifikacije životinja, kao garancija sistema sljedivosti”, kaže Bojan Kecman, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

(Nezavisne novine)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender