24. 07. 2021.
Muž u zatvoru, na izborima ga mijenja žena?!

Muž u zatvoru, na izborima ga mijenja žena?!

Muž u zatvoru, na izborima ga mijenja žena?!

Gradonačelnik Proprijana, grada na jugu francuskog ostrva Korzike, Pol-Mari Bartoli, zatvoren zbog nelegalnog finansiranja tokom izborne kampanje, smislio je kako da zadrži vlast.

Njegova supruga Karolin Bartoli se umjesto njega kandidovala na lokalnim izborima koji se u Francuskoj održavaju 23. marta.

„Karolin Bartoli je kandidat umjesto supruga, a kroz godinu dana, kada on izađe iz zatvora, ustupiće mu mjesto“, piše lokalna štampa.

„Cijela Korzika zna razloge moje kandidature, mi sve radimo transparentno“, rekla je Karolin Bartoli i dodala da nema namjeru da se bavi politikom kad joj muž bude izašao iz zatvora.

Niti se zna da li Karolin Bartoli uopšte ima šanse na izborima, niti kako bi mogla da, ako bude izabrana, ustupi mjesto suprugu.

Na Korziki djeluje nekoliko autonomističkih organizacija i pokreta za otcjepljenje od Francuske, a 1970-ih godina borba za nezavisnost se vodila i bombaškim i drugim napadima.

Vjeruje se da se dio separatističkih grupa finansira iznudom i drugim kriminalom koji je na Korzici duboko ukorijenjen, slično italijanskoj Siciliji.

(RTS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender