30. 07. 2021.
Protesti u Federaciji i njihov uticaj na Republiku Srpsku

Protesti u Federaciji i njihov uticaj na Republiku Srpsku

Protesti u Federaciji i njihov uticaj na Republiku Srpsku

Može se reći da su se nakon žestokih događaja prošlog petka u gradovima FBiH, prelili samo u sljedeću nedelju.

Za to vrijeme u javnosti se spekuliše u kojoj mjeri su protesti izraz bunta zbog socijalnog stanja, a u kojoj mjeri je to nešto drugo.  Mediji su prezasićeni mišljenjima brojnih komentatora i analitičara, a i političari su u istom kolu s njima. Na jednoj strani su oni koji idu dotle da spominju opasnosti, oružje i rat, a na drugoj, ništa manje naivni, ali takođe ništa bliže istini – oni koji tvrde da su ovo protesti radničke klase širom BiH.

Da li na tasu svih ovih tumačenja nešto ipak odnosi prevagu?

– Na osnovu svega što se dogodilo može se izvesti zaključak da su demonstracije izazvane socijalnim razlozima, ali da je njihov krajnji cilj više politički, nego socijalni. Bez ikakve dileme, u temelju ovih događaja je duboko nezadovoljstvo velikog dijela građana bošnjačkih dijelova FBiH uslovima života. Ništa netačno nema u tvrdnjama da je narod gladan, nezaposlen, ostavljen na milost i nemilost, dok se vladajuća oligarhija koja u FBiH obuhvata mnogo veći broj funkcionera, zbog složenog uređenja, bahati i bogati na račun istih tih građana. Zato bunt u FBiH, osim kao pokušaj borbe za poboljšanje socijalne situacije, treba da se tumači i dizanje glasa protiv nakaradnog ustavnog uređenja tog entiteta, protiv glomazne administracije koja izjeda FBiH, a tim putem slabi i cijelu BiH. Zato se ne može isključiti mogućnost da je katastrofalan standard iskorišten, od strane određenih struktura, političkih i obavještajnih, da se, na nasilan način, ozbiljno pokrene priča o rekonstrukciji FBiH – kaže novinar Žarko Marković.

On podsjeća da su tu priču načeli Amerikanci, formirajući radnu grupu za izmjenu Ustava FBiH koja je završila svoj posao, ali njen prijedlog nikad nije ušao u parlamentarnu proceduru. Marković smatra da dramatizacija situacije, kroz paljenje zgrada kantonalnih vlada, i praktično targetovanje tih institucija kao najodgovornijih za lošu situaciju, lako može biti uvod u veliku političku priču, a da ono što nije dobro, u slučaju da se sve ovo ispostavi kao tačno, jeste da se takav recept može ponovo primijeniti, i u slučaju kada na dnevni red dođu promjene državnog Ustava.

zare

– Ova teorija, naravno, može da se svrsta u kategoriji zavjereničkih, ali slЈedeći fakti ne mogu, a to su: demonstracije se održavaju u mjestima sa bošnjačkom većinom, i ne radi se ni o kakvom bosanskom, već klasičnom bošnjačkom proljeću, postoje pokušaji da se nemiri prošire na hrvatske kantone i Republiku Srpsku, i vidljive su namjere bošnjačkih političkih partija da iz svega izvuku maksimalnu korist uoči izbora – objašnjava Marković za Kontakt-radio portal.

Često se kaže da nijedan protest nigdje nije nastao sam od sebe, zato što je ljudima prekipilo, niti može imati samo jednu dimenziju, poput socijalne. Ovo mišljenje dijeli i Marko Šikuljak, urednik portala Frontal.

Očigledno je socijalni bunt radnika u Tuzli bio početak, ali se na to nadovezalo mnogo stvari. Ako je nasilje u Tuzli opravdano time što je policija prva započela, to onda nije razlog da se isto desi u Sarajevu.  Način na koji su protesti usmjereni direktno na institucije sistema, snažno i precizno, pa se potom prosto isključuju tokom noći, da se djevojke udvaraju policajcima u kordonu, a da se odmah sutradan kreće u fensi akcije čišćenja grada, govori da neko upravlja protestima, i da to radi “po priručniku koji je dijeljen” i Otporu i Vitaliju Kličku – kaže Šikuljak.

On izdvaja zanimljivu i očiglednu činjenicu da mediji proteste opravdavaju, podstrekuju, te minimiziraju nasilje, a da ga “analitičari” opravdavaju, da dio političara iz vlasti likuje, što je dobar znak, kako kaže,  da to ne može biti bez dublje podrške.

– Stvar je tehnike da li će to biti urađeno tako što će navijači, vehabije, ili neko treći baciti kamen, da bi potom masa reagovala onako kako po svim sociološkim teorijama reaguje masa.  Razlog plus koji bih istakao je nalektrisanost javnosti u Efbihu, kojа je sistematski rađenа kroz medije i zvaničnu muslimansku politiku. To što su demonstranti u Efbihu 20 godina pod uticajem Avaza i FTV je po meni veći razlog eskalacije nasilja, nego to što neki tvrde da imaju previše administracije i da su zaista gladni – smatra Šikuljak.

Iako u Republici Srpskoj nije bilo nereda na ulicama, u medijima, a pogotovo u onom dijelu javnosti koji izražava i razmjenjuje mišljenja na društvenim mrežema, bura ne prestaje. Nastale su podjele oko pitanja: нa koji način ovi događaju mogu uticati na situaciju i događaje u Republici Srpskoj i treba li da se protestuje i ovde?

– Ne vjerujem da će se u Republici Srpskoj, bar zasad, dogoditi bilo kakvi nemiri i demonstracije – kaže Žarko Marković, iako je, navodi on, jasno da narod u Srpskoj ne živi nimalo bolje nego građani FBiH. I ovdje vlada bijeda i neimaština, i veliki revolt zbog javašluka, nemorala, bahatosti i bogaćenja dobrog dijela pojedinaca iz vladajuće elite i njihovih pratilaca iz raznih sumnjivih poslovno-polutajkunskih krugova.

– I pored takvog stanja, većini građana Srpske je ona, kakva god da je, mnogo draža, od rušenja vlasti i institucija pod bošnjačkim ratnim zastavama, što zagovaraju lideri demonstracija iz FBiH. Dokle god bošnjački lideri, nevladini aktivisti i obični građani putem društvenih mreža, budu slali poruke o ukidanju entiteta, genocidnoj Srpskoj, vraćanju na Ustav iz 1992. godine i optuživali Srpsku i Srbe za sve loše u ovoj zemlji, svaki zajednički protest za bolji život u ovoj zemlji je nemoguć – kaže Žarko Marković.

S druge strane, on podvlači da bi pogubno bilo da vladajuće strukture u Republici Srpskoj iskoriste ovu situaciju za dodatno raspirivanje nacionalnih tenzija, novo traženje domaćih izdajnika i etiketiranje stranih plaćenika. Slike paljevina iz FBiH morale bi da motivišu sve kojи nešto odlučuju u Srpskoj da, bar površinski zagrebu u blato koje se nimalo ne razlikuje od onog federalnog, jer..

– I kod nas se mladi zapošljavaju po stranačkoj, a ne po stručnoj liniji, i kod nas djeca funkcionera voze automobile vrijednosti 100.000 maraka, i kod nas se i funkcioneri i njihovi najbliži ponašaju kao da žive u Švajcarskoj. I nas vode bandoglavci, poltroni i mediokriteti. Zato Srpska treba da izvuče pouke iz događaja u FBiH, i sama krene u drastične ekonomsko-socijalne reforme, ali i promjenu svijesti i kriterijuma vladanja. Jer, u suprotnom, ulica je i ovdje kad-tad neminovna, sa mnogo ozbiljnijim posljedicama od puke promjene režima.

S obzirom da je svaka druga tema trenutno pometena pričom o protestima, postavlja se pitanje mogu li ovi događaji, ako potraju, imati uticaja i na rezultate izbora?

– Sve će zavisiti od reakcije u Srpskoj, te kako će političke stranke izraziti političke stavove nakon svega – objašnjava Marko Šikuljak i primjećuje zagušenost medijskog prostora trenutnom top-temom, koja ne ostavlja mnogo mikrofona i etera opoziciji u RS.

Ono što je prilično predvidljivo je da dok je ova tema vruća, opozicione stranke neće moći kritikovati vlast. Realno, koliko je ova tema okupirala medije, to će i biti uzaludno neko vrijeme – zaključuje Šikuljak.

Marko S.

Republika Srpska ipak ima svoje proteste: prošle godine na ulice su izlazili studenti, pridružili su im se i neki građani, kao i pripadnici boračke populacije. Prije njih, banjalučke ulice vidjele su sindikalni protest pod vođstvom Ranke Mišić. S tim u vezi, postojale su slutnje da nam protesta ni ove godine neće faliti, a pogotovo kada je kasnila tranša kredita MMF-a, bez koje bi – kako je to najavljivao i predsjednik Dodik – bilo problema sa budžetskim isplatama.

Plate su vrlo osjetljiva stvar, naročito kod budžetskih korisnika, navikinutih na redovna primanja, priznaje Žarko Marković. Ipak, ”vidjeli smo prošle godine kako su završeni sindikalni protesti zbog smanjenja plata u kojima je vlast, mora se priznati, odnijela pobjedu, a sindikalne vođe, uz časne izuzetke, pokazali da uopšte nisu nepokolebljivi ”.

Urednik Frontala, Marko Šikuljak nije sklon nagađanjima o ovakvim protestima u RS, ali naglašava da su većina organizacija koje imaju potencijal da pozovu ljude na proteste pod kontrolom vlasti, kao i da opozicija izbjegava ulicu.

“Većina ljudi voli da protestuje”, zaključuje on, “ali na društvenim mrežama”.

(Kontakt radio/Ž. Svitlica)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender