05. 08. 2021.
SDS traži ostavke i prijevremene izbore

SDS traži ostavke i prijevremene izbore

SDS traži ostavke i prijevremene izbore

„Podnesite ostavku potrebni su nam prijevremeni izbori“, poruka je predsjedništva SDS-a vlastima Republike Srpske.

Za osam mjeseci do redovnih izbora smatraju u SDS-u nezadovoljni građani mogli bi dovesti do nasilnog rušenja institucija. Milorada Dodika, predsjednika Republike i vladajuću elitu opisali su kao nojeve koji zabadaju glavu u pijesak pred očiglednim problemom koji prijeti da se prelije iz drugog entiteta.

„Mi pozivamo Milorada Dodika i institucije prije svega NSRS i VLADU RS da razmisle da podnesu ostavke i na taj način otvore proces prijevremenih izbora u RS da bi onemogućili nemile scene u RS“, kaže Mladen Bosić, predsjednik SDS-a.

Jedini razlog što do protesta i nemira u RS nije došlo, tvrde u SDS-u, je svijest građana, da bi se povođenjem za komšijama iz Federacije samo urušile institucije RS. SDS želi prijevremene izbore, ali ne podržava prijedlog izmjena izbornog zakona koji je jutros SDP uputio u proceduru.
Tvrde, da sadrži članove kojima RS gubi određene nadležnosti. U SDS imaju inicijativu ali ne konkretno riješenje.

„Vanredne izbore? Na kom nivou? Mi smo spremni da se primijeni bilo kakav zakon koji treba da bi se izašlo iz ove situacije. Neka predlože zakon u NSRS, neka predlože zakon na nivou BiH i mi ćemo podržati te zakone“, ističe Bosić.

Eventualna intervencija Kancelarije visokog predstavnika na izborni zakon, smtaraju u SDS-u, bila bi samo potvrda BiH kao neuspješnog projekta međunarodne zajednice.

Ostavke i prijevremene izbore traži i Srpska radikalna stranka RS, Nova socijalističke partije i Srpska napredna stranke RS.

Prilog ATV-a:

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender