30. 07. 2021.
Tešanovićeva: Sufinansiraćemo kamatnu stopu stambenih kredita za mlade

Tešanovićeva: Sufinansiraćemo kamatnu stopu stambenih kredita za mlade

Tešanovićeva upozorila na opasnosti koje vrebaju putem interneta

Ona je naglasila da sve više najmađih svoje slobodno vrijeme provodi pred računarima, umjesto da se bave sportom.

“Govor mržnje jedna je od najvećih opasnosti, te moramo voditi računa da se djeca koriste internetom radi sticanja novih pozitivnih znanja”, rekla je Tešanovićeva novinarima u Banjaluci prije centralne manifestacije povodom obilježavanja 11. februara – Međunarodnog dana bezbjednog interneta.

Ona je podsjetila da je Vlada Srpske formirala Komitet za borbu protiv govora mržnje na internetu, čime je podržala inicijativu Evropske komisije koja je taj komitet formirala u 38 zemalja svijeta.

Ombudsman za djecu Republike Srpske Nada Grahovac rekla je da djecu na internetu podjednako ugrožavaju i njihovi vršnjaci i odrasli.

Ona smatra da postoji problem zavisnosti djece od interneta, jer ona od najranijeg doba po tri-četiri časa dnevno, dok se još razvijaju i rastu nekontrolisano sjede pred računarom, što ugrožava njihovo zdravlje.

“Potrebno je uvesti program prevencije svakog vida nasilja u obrazovni sistem, a vrlo je važno da su brojne institucije i organizacije prepoznale važnost ovog problema, koji će vremenom postati sve prisutniji i da se stvari sistemski postave i definišu”, navela je Tešanovićeva.

Ona je pojasnila da su istraživanja pokazala da djeca koja su uključena u vannastavne aktivnosti manje vremena provode na internetu.

Direktor Agencije za informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da je danas internet za djecu podjednako i opasno i bezbjedno mjesto.

Rajčević je istakao da su istraživanja Agencije pokazala da skoro 40 odsto mlađe populacije svakodnevno komunicira putem interneta.

On je pojasnio da Agencija sa drugim institucijama preduzima sve neophodne aktivnosti da bi promovisala sam koncept bezbjednog interneta.

Centralnu manifestaciju povodom obilježavanja Međunarodnog dana bezbjednog interneta, pod sloganom “Stvorimo bolji internet zajedno”, organizovali su Ombudsman za djecu Republike Srpske i Agencija za informaciono društvo Republike Srpske.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender