24. 07. 2021.
Davutoglu u BiH: Turska pomaže da dođe do blagostanja

Davutoglu u BiH: Turska pomaže da dođe do blagostanja

Davutoglu u BiH: Turska pomaže da dođe do blagostanja

Davutoglu je nakon sastanka sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem rekao novinarima da je potrebno očuvati teritorijalni integritet i jedinstvo u BiH.

On kaže da je pozitivno što protesti u FBiH “nemaju etnički i vjerski predznak”, poručivši da “svi moraju biti pažljivi”, jer pojačavanje napetosti može donijeti puno opasnosti i rizika.

Davutoglu je naveo da je pravo svakog građanina da traži svoja prava demonstracijama, ali da ne treba da se uništava imovina i urušava sistem.

“Važno je da svi politički lideri znaju da su na istom brodu i da treba zajednički da rade da bi uspješno plovio”, rekao je Davutoglu i dodao da je važno da zemlje regiona, EU i svijeta danas stoje uz BiH.

On je podsjetio da je Turska dala BiH kredit od 100 miliona evra za pomoć povratka, naglasivši da je vrijeme da se tome pridruži i međunarodna zajednica.

Izetbegović je rekao da je cilj u ovom momentu sačuvati stabilnost i što prije organizovati izbore na kojima će biti izražena volja naroda.

On kaže da od prijatelja BiH očekuje da pomognu da se rješavaju problemi koje BiH ne može sama da riješi.

Izetbegović je rekao da je bunt građana počeo da dobija neprihvatljive dimenzije i da je došlo do zahtjeva za potpunim ukidanjem vlasti “samo na teritorijama koje je branila Armija BiH i gdje žive Bošnjaci”.

“To bi onda otvorilo prostor za separatističke snage koje mogu da kažu tamo je nered i mi hoćemo red i napravićemo liniju između vas i nas”, rekao je Izetbegović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender