25. 07. 2021.
Evo šta sve može da izliječi kiseli kupus

Evo šta sve može da izliječi kiseli kupus

Evo šta sve može da izliječi kiseli kupus

Vjerovali ili ne, sarma, podvarak, svadbarski kupus, salata i druga jela od kiselog kupusa nisu samo teška zimska jela. Pored toga što čini čuda protiv mamurluka, kiseli kupus ima moć da sve nas drži podalje od domova zdravlja!

Istraživači s Kembridža otkrili su da kiseli kupus, baš kao i turšija ili jogurt, sadrže pravi balans zdravih probiotičkih bakterija koje naš organizam naprosto obožava. Redovnim konzumiranjem fermentisanih namirnica moguće je zaustaviti kašalj, a preduprediti prehladu, grip, alergije, pa čak i dijabetes!

– Oko 75 odsto imunih ćelija nalazi se u našim crijevima. Fermentacijom hrane se stimuliše razmnožavanje bakterija koje jačaju imunitet, tako da mogu mnogo da pomognu svima koji se bore s kašljem i prehladama. Takođe, probiotici mogu da učine čuda za ljude koji imaju problema s gasovima i nadutošću – objašnjava doktorka Alison Klark iz Britanskog udruženja dijetetičara.

kupus 1

Ljudi su od davnina znali za moć fermentacije, odnosno kiseljenja hrane, pa tako svaki kutak na planeti ima svoje specijalitete. Kod nas su to kiseli kupus i turšija, u Francuskoj buđavi sir, na Kavkazu kefir… Na Dalekom istoku se od pamtivjeka piju razne varijante kombuhe, svojevrsne vrste rasola koji se dobija od jedne posebne vrste bakterija, kako čistog, tako i u kombinaciji sa raznoraznim lokalnim povrćem.

jogurt

Ljekari su dugo bili skeptični prema “narodskoj medicini”, prije svega zbog toga što ne postoji mogućnost da se tokom procesa proizvodnje ovih namirnica baš uvijek dobije ujednačeni kvalitet. Takođe, sumnjičavi su bili i zbog broja i vrste bakterija koje mogu da se nađu u ovakvoj hrani i strahovali su da su ta jela zapravo pokvarena. Međutim, sada i oni uviđaju da je zdravije jesti kiseli kupus i piti jogurt, nego uzimati probiotike u tabletama.

(Telegraf)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender