23. 07. 2021.
Haos na sarajevskom plenumu (VIDEO)

Haos na sarajevskom plenumu (VIDEO)

Haos na sarajevskom plenumu (VIDEO)

Neki od zahtjeva građana bili su smjena federalne vlade, formiranje prelazne vlade do sljedećih izbora u BiH, izdvajanje dijela budžeta za rješavanje problema nezaposlenosti, reviziju privatizacije, zdravstvena zaštita za sve građane, smanjenje plata dužnosnicima, reforma suda i tužilaštva i depolitizacija istih institucija, ali nijedan zahtjev nije usvojen osim formiranja Predsjedništva plenuma.

Na prvom plenumu građana Sarajeva vladao je haos. Iako su osobe koje su se predstavili kao inicijatori ovog okupljanja pokušavali uspostaviti red to im nije uspijevalo.

Međusobne optužbe i o tome ko je pravi protestant, a ko nije, različiti prijedlozi za imenovanje vodećih ljudi plenuma, mnoštvo različitih i prijedloga za zahtjeve koji trebaju biti upućeni kantonalnim vlastima i vika obilježile su ovaj zbor građana.

Ovom okupljanu mediji su imali ograničen pristup što je kod predstavnika “sedme sile” izazvalo negodovanje, a zabilježene su i prijetnje i omalovžavanja novinara.

Zbog toga smo neke detalji zabilježeni amaterskom kamerom. Iako je bilo najavljeno, dugo poslije okončanja pokušaja održavanja plenuma, novinarima se niko nije obratio.

Zakazan je nastavak održavanja u petak u 17:30 u Zetri.

Učesnici Plenuma su pozvali građane koji su pripadnici političkih partija da ne učestvuju u Plenumu, kako ne bi došlo do političkih manipulacija.

Građani su poručili da će protesti biti nastavljeni kao i do sada, svaki dan u 12:00 sati ispred zgrade Predsjedništva BiH.


http://www.youtube.com/watch?v=fxnvzbzK6FQ
http://www.youtube.com/watch?v=SrNMe9px0Is
http://www.youtube.com/watch?v=ANy5yi7IRTw
(Anadolija)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender