05. 08. 2021.

Ko su najbogatiji političari u Srbiji?

Čović koji se u politički život vratio kao član Privremenog vijeća u Beogradu, prijavio je Agenciji za borbu protiv korupcije 12,98 odsto vlasništva  u vlasništvu kompanije “Kobe grupa”.

U Čovićevoj imovinskoj karti stoji da je vrijednost njegovih akcija oko 762.000 evra. ”Blic” navodi da na sajtu Agencije za privredne registre piše i da u tom preduzeću 49,7 odsto vlasništva ima Čovićeva supruga Vesna, pa je njihov udio iznosi oko 3,7 miliona evra.

Iako se, prema pisanju ”Blica”, u imovinskoj karti to ne navodi, Čović, kako navodi taj list, ima udeo i u fabrici FMP, što preko “Kobi grupe”, koja je vlasnik 95,9 odsto akcija, što kao pojedinac (0,48 odsto). Od imovine koja se vodi na njegovo ime, Čović još ima stan i garažu, kao i ušteđevinu u banci.

Siniša Mali, predsjednik Privremenog organa u Beogradu, kao i predsjednik UO Komeracijalne banke, na ime čega mjesečno zarađuje 176.000 dinara, prenio je ”Blic”. On je i u UO Kliničkog centra Srbije, a za taj posao mjesečno prima oko 44.000 dinara. Mali je i stopostotni vlasnik firme “Oli konsalting”. Od imovine, Mali ima i stanove, automobile i ušteđevinu u banci, navodi ”Blic”.

Najbogatiji srpski poliitičar i dalje je Nenad Popović, potpredsjednik D S S. On je stopostotni vlasnik tri kompanije. “Vnir, “OJSC”, “ABS Internacaional LTD”, “ABS Rus, Ojsc”, a suvlasnik je još tri preduzeća. Ima veliki broj nekretnina. Popović je vlasnik dva automobila, kombija i motornog čamca. Svoj biznis uglavnom razvija u Rusiji.

U grupu političara milionera svakako spada i lider DS Dragana Đilas, navodi “Blic”.

On na svoje ime ima prijavljen jedan trosobni stan od 90 kvadrata, vozi automobil marke BMW a ima i ušteđevinu. Ipak, Djilasova najveća imovina je zapravo četvrtina  vlasništva u “Multikom grupi”.

Lider LDP Čedomir Jovanović ima kuće i okućnice, ali i udio u firmi SHSF. Međutim, navodi ”Blic”, on ima i razgranat porodični biznis – njegova supruga Jelena je vlasnik firme “Agro-poslovi”.

Ministar građevine i predsjednik Nove Srbije Velimir Ilić je Agenciji prijavio na desetine nekretnina  – poslovnog prostora, kuća, ali i neke objekte u izgradnji. On ima  voćnjake, pašnjake, njive. Ušteđevine nema, kao ni automobil, piše “Blic”.

List prenosi da je Aleksandar Vučić 30. januara 2014. prijavio samo platu od 108.900 dinara. Nema nijednu nekretninu, automobil, niti ušteđevinu u banci.

Ni bivši predsjednik Srbije Boris Tadić ne vozi kola, nema stan, a sudeći po njegovoj imovinskoj karti koju je krajem januara poslao Agenciji, ima samo ušteđevinu.

Tadić je prethodnu godinu izjavljivao da se radi o 50.000 evra.

”Blic” međutim piše i da da je poznato da je Tadić savjetnik Telenora, kao i međunarodnog savjetodavnog borda “Unikredit grupe”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender