24. 07. 2021.
Konkurs za ‘Zlatno sovu’ otvoren do 6. maja

Konkurs za ‘Zlatno sovu’ otvoren do 6. maja

Konkurs za ‘Zlatno sovu’ otvoren do 6. maja

Ristović je rekao da je Zavod u novembru prošle godine raspisao konkurs za najbolji neobjavljeni roman, kome će biti dodijeljena nagrada “Zlatna sova” i da su prvi rukopisi već počeli da stižu.

On je naveo na konferenciji za novinare u Banjaluci da su propozicije konkursa u odnosu na ranije godine značajno izmijenjene i da prva nagrada iznosi 10.000 KM, druga 3.000 KM, a treća 2.000 KM.

“Ove godine kao utješnu nagradu objavićemo nekoliko romana koji ne budu među prva tri, a koje žiri visoko ocijeni”, rekao je Ristović.

On je podsjetio da je na prošlogodišnji konkurs pristiglo 120 rukopisa, od kojih su tri nagrađena, dok je za štampu pripremljeno pet romana pisaca iz Srpske.

“Kulturni život u Srpskoj prošle godine protekao je u znaku Zavoda, koji je književnu scenu srpskoga jezika uzdrmao, protresao i obogatio svojim konkursom `Zlatna sova`”, rekao je Ristović.

On je naveo da su dva nova člana žirija u odnosu na prošlu godinu profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo Vojo Kovačević i pjesnik Ranko Pavlović, dok je predsjednik, kao i prošle godine, Mladen Šukalo.

Šukalo je izrazio očekivanje da će “Zlatna sova” postati “trajna istitucija”.

Književnik Milenko Stojičić, autor romana “Svečana propast vječnosti” koji će tokom februara publikovati Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Srpske, rekao je da je Zavod “proizvođač sreće za pisce koji su bili u potpunoj agoniji”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender