28. 07. 2021.

Radmanović: Pokušaj rušenja ustavnog poretka BiH i Republike Srpske

“Naravno, nije cilj onih koji su osmislili nerede da se to završi u Federaciji. Sva dešavanja usmjerena su i na Republiku Srpsku. Jednostavno, želi se promijeniti Dejtonski mirovni sporazum. Hoće da ukinu određene policijske agencije. S druge strane, dolazi pritisak za veću centralizaciju sudova u BiH i onda je slika u potpunosti jasna”, naglasio je Radmanović.

Posljednji nemiri u FBiH, kaže on, potvrda su da Republika Srpska treba da vrati nadležnosti iz obavještajno-bezbjednosnih poslova, jer su obavještajne službe zakazale.

“Nikome nije poznato ko sve upravlja trenutnom situacijom. Poznato je da skoro svi političari u BiH i Sarajevu žele da promijene pojedine dijelove Ustava BiH. Vidi se ko želi centralizaciju i protesti su razumljivi, ali razaranja nisu. Oni koji su ovo učinili, biće kažnjeni”, ističe Radmanović za sutrašnje izdanje banjalučkog lista “Novi pečat”.

On je naglasio da ni Predsjedništvo BiH, koje treba da bude informisano o takvim stvarima, ni Savjet ministara BiH, niti bilo ko od onih koji dobijaju platu za to, nisu imali nikakve naznake nemira.

“Jednostavno, Republika Srpska mora ponovo da traži ovlaštenja koja je nekad imala, a koja joj pripadaju po Dejtonu. To su nadležnosti iz oblasti obavještajne djelatnosti”, istakao je Radmanović.

Čudno je, kaže on, da obavještajne službe BiH imaju oko hiljadu zaposlenih ljudi, a da nisu ništa uradili.

“Zbog toga sam sasvim blago rekao, od šest ljudi koji su trebali da dobiju informaciju, sigurno pet ih nije imalo. Po ponašanju policije vidjelo se da ni oni nemaju informaciju. Ali to su neke druge stvari u BiH, koje ne funkcionišu”, rekao je Radmanović.

Komentarišući poziv članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Željka Komšića upućen visokom predstavniku da nameće nove zakone, Radmanović je rekao da cijeli sarajevski politički krug, od rata pa na ovamo krije svoju nesposobnost sa visokim predstavnikom ili nekim drugim iz međunarodne zajednice.

“Kad god ne znaju šta da rade, kad god nešto ne mogu da provedu, u demokratskoj raspravi i proceduri, onda pozivaju visokog predstavnika. Jasno je iz nekoliko stvari koje su se dešavale u posljednje vrijeme i koje su prethodile svemu ovome, pa i ovog što je u toku, te pozivanja da visoki predstavnik interveniše, da je upletena međunarodna zajednica”, rekao je Radmanović.

On je istakao da postoje oni kojima smeta slabljenje uticaja međunarodne zajednice, kao i pozivi iz Republike Srpske da ode OHR, jer bi se bolje razvijali bez uticaja visokih moćnika.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender