25. 07. 2021.
SAD: Nevrijeme “istorijskih razmjera”

SAD: Nevrijeme “istorijskih razmjera”

SAD: Nevrijeme “istorijskih razmjera”

Dvije osobe su izgubile život u saobraćajnim udesima u Misisipiju, a troje u sjevernom Teksasu, dok je u Dalasu nastradao vatrogasac koji je pokušavao da pomogne putnicima u jednom udesu.

Jug Amerike je zahvatilo nevrijeme sa jakim snijegom, ledenom kišom i poledicom na putu.

“Vjerovatno postoji mogućnost da dođe do katastrofičnih dešavanja”, upozorio je meteorolog Brajan Lin iz Nacionalne meterološke službe u Džordžiji.

Predsjednik Barak Obama potpisao je deklaraciju o vanrednom stanju u Džordžiji, a guverneri Alabame, Sjeverne Karoline, Južne Karoline i Misisipija proglasili su vanredno stanje zbog vremenskih uslova, a vladine zgrade u Džordžiji neće danas raditi.

Očekuje se da će doći do masovnog nestanka struje zbog leda i snijega koji lome drveće i električne kablove, a izdato je i upozorenje svima koji putuju da budu oprezni zbog leda na putevima.

Nekoliko stotina škola i kancelarija su od juče zatvorene od Teksasa do Sjeverne Karoline, a biće mnogo više zatvaranja u toku današnjeg dana.

Od juče je otkazano 3.500 letova, a željeznička kompanija “Amtrak” otkazala je polaske u državama srednje i jugoistočne atlantske regije.

Nevrijeme je pogodilo Teksas, Džordžiju, Južnu Karolinu i do sutra ujutru proširiće se na skoro sve države atlantske regije.

Meteorolozi najavljuju da će vremenske prilike da se pogoršaju tokom noći u Džordžiji i Južnoj Karolini, gdje će napadati oko tri centimetra snijega.

U sjevernim djelovim Džordžije je juče napadalo između pet do 15 centimetra snijega, a sutra bi moglo da padne još novih 15 do 25 centimetra, prenosi Rojters.

Meteorolozi navode da je za stanovništvo veća briga led koji bi mogao da u pojedinim mjestima da oformi pokoricu od dva centimetra debljine.

Posljednja velika snježna oluja pogodila je jug SAD 2000. kad je zbog debljine leda do 1.3 centimetra više od 350.000 ljudi ostalo bez struje.

Ovog puta bi mogla da bude ugrožena mnogo veća oblast zbog veće količine leda zbog čega i prognostičari kažu da se jug ovog puta bori sa ledenom, a ne snježnom olujom.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender