30. 07. 2021.
Slučaj Stepinac: Svetački oreol za pokatoličavanje Srba i podršku NDH

Slučaj Stepinac: Svetački oreol za pokatoličavanje Srba i podršku NDH

Slučaj Stepinac: Svetački oreol za pokatoličavanje Srba i podršku NDH

“Dokazano je da je Stepinac pozivao svoje sveštenstvo da podrži i brani novu katoličku državu Hrvatsku i da je bio upoznat o stravičnim zločinima u koncentracionom logoru `Jasenovac` i drugim logorima širom NDH, ali da se nije tome javno protivio”, podsjeća Budimir.

On dodaje da Stepinac ni poslije oslobođenja nije promijenio svoje mišljenje, zbog čega je pred Vrhovnim sudom tadašnje Narodne Republike Hrvatske osuđen na 16 godina zatvora, na gubitak političkih i građanskih prava u trajanju od tri godine, a kazna mu je zatim preinačena na kućni pritvor.

“Ovo bi na neki način trebalo da bude nagrada za njegov doprinos koji je dao u stvaranju NDH i zločinima koji su se desili nad Srbima, Jevrejima, Romima i drugima koji su bili protiv ove fašističke tvorevine. U tom vremenu, osim fizičke likvidacije, nasilno je pokatoličeno oko 250.000 pravoslavnih Srba, koji nisu imali drugi izbor”, naglašava Budimir.

On očekuje da će progresivne snage i u okviru katoličke vjere naći načina da se suprotstave ovakvom postupku i zaustave ovu sramnu namjeru da za sveca dobiju osobu koja to ničim nije zaslužila.

Komentarišući najavu da Vatikan i papa Franjo planiraju da papinim dekretom učine i posljednji korak i Alojzija Stepinca proglase za sveca, Budimir kaže da je poslije beatifikacije ovog kardinala bilo potrebno da se desi neko čudo da bi bio proglašen za sveca.

“I naravno, kako to često biva u katoličkoj vjeri, čuda se dešavaju baš onda kada oni planiraju da se dese. Tako je bilo i u ovom slučaju. Naime, vatikanski prefekt Angelo Amoto saopštio je da je nadležna ljekarska komisija utvrdila slučaj `čudesnog ozdravljenja`, vjernika nakon razgovora sa `blaženim` Stepincem i o tome je obavijestio papu Franju. Ovako je ispunjen i posljednji uslov u postupku kanonizacije Alojzija Stepinca”, pojašnjava Budimir.

Vatikan je zvanično potvrdio da će kardinal Alojzije Stepinac uskoro biti proglašen za sveca.

Na misi u rimskoj crkvi Svetog Jeronima kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za proglašavanje svetih, najavio je da će papa Franjo proglasiti Stepinca svetim na osnovu nalaza ljekarske komisije da je “blaženi” učinio “čudesna ozdravljenja” vjernika.

Kardinal Amato održao je misu na datum smrti Alojzija Stepinca, koji je preminuo u Krašiću prije 54 godine.

Očekuje se da će Alojzije Stepinac biti proglašen svetim do kraja ove godine.

Stepinac je odmah po ulasku Nijemaca u Zagreb 10. aprila 1941. podržao osnivanje NDH, pružao je podršku ustaškom režimu, a 1945. borio se za očuvanje tog režima.

U njegovom sjedištu u Kaptolu poslije rata nađena je ustaška dokumentacija i zlato koje su ustaše opljačkale od Srba i Jevreja.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender