05. 08. 2021.
APIF: Za tri mjeseca u RS registrovano 207 novih preduzeća

APIF: Za tri mjeseca u RS registrovano 207 novih preduzeća

APIF: Za tri mjeseca u RS registrovano 207 novih preduzeća

Ona je precizirala da je u Banjaluci registrovano 95 preduzeća, Bijeljini 45, Doboju 29, Istočnom Sarajevu 26 i u Trebinju 12 privrednih subjekata.

“Zahvaljujući jednošalterskom sistemu registracije, građani mogu osnovati preduzeće u 11 poslovnica APIF-a za samo tri dana. Odluka o osnivanju je besplatna i dostupna je na našoj internet stranici, a njena ovjera kod notara košta 3,5 KM”, rekla je Ćetkovićeva.

Prema njenim riječima, građani tvrde da im je u ranijem načinu registracije preduzeća, najveći problem bio stalno vraćanje za dopunu dokumenata, odlazak na nekoliko različitih adresa, suda, Poreske uprave, Zavoda za statistiku, te stalno čekanje u redovima.

Ona istič da je strankama od ogromnog značaja ukidanje sudskih i administrativnih taksi, te mnogo manji troškovi registracije preduzeća.

“Registracija za najjednostavnija preduzeća, kao što je DOO košta od 150 do 200 KM, umjesto dosadašnjih 1.530 KM, a osnivački kapital je sa 2.000 KM smanjen na jednu marku”, naglasila je Ćetkovićeva.

Ona je dodala da su do sada najčešće otvarana jednočlana društva, te istakla da je pri kraju izrada softvera, zahvaljujući kojem će se u svakom trenutku znati kakvo je preduzeće i u kojem dijelu Srpske registrovano.

“Do kraja ove ili početkom naredne godine biće moguća i elektronska registracija preduzeća. Stranke će moći putem interneta, bez dolaska na šalter, da predaju zahtjev za registraciju preduzeća i na isti način dobiju rješenje”, naglasila je Ćetkovićeva.

Prema njenim riječima, preduslov za to je izmjena Zakona o elektronskom potpisu.

Ćetkovićeva je podsjetila da je APIF, prvi put u Republici Srpskoj i BiH, počeo formiranje registra privrednih subjekata.

“Uz registar finansijskih izvještaja i jedinstveni registar računa privrednih subjekata, koje već vodimo i sada uz registar privrednih subjekata, imaćemo kompletniju sliku čitave privrede Republike Srpske”, rekla je Ćetkovićeva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender