23. 07. 2021.
Staljin u počasnom temelju “državnosti” BiH

Staljin u počasnom temelju “državnosti” BiH

Austrija: Nikako da neki eksperiment uspije u BiH

“Do sada je svaki eksperiment sa BiH ispao gori od prethodnog… A nije se moglo ništa učiniti, zato što EU i dalje gleda na BiH kao na jedini preostali trofej svoje politike dobrih namjera na Balkanu”, navodi se u tekstu.

Problem je, ocjenjuje list, u tome da više nema dobrog rješenja, i to ne od prošle sedmice ili od Dejtona 1995. godine, nego još od 1878. godine.

List ocjenjuje da je “nemoguće ignorisati činjenicu da evropska diplomatija već više od 120 godina eksperimentiše sa Bosnom – a svaka varijanta ispadne na kraju gora od prethodne, ili, optimistički rečeno, bolja od one koja slijedi”.

“Kako može preživjeti država koju više ili manje otvoreno odbija skoro 60 odsto njenog vlastitog stanovništva? Jednostavno – tako što će je EU dalje finansirati. Opet ništa novo, i to je bilo”, ističe se u tekstu.

Ako je EU spremna da i dalje finansira projekat jedinstvene države, navodi “Di Prese”, moraće biti spremna da plati više nego što su političke klase spremne da strpaju u vlastite džepove.

“Ili može donijeti odluku da sjedne za pregovarački sto sa Beogradom, Zagrebom i muslimanskim Sarajevom i još jednom, od početka, pokuša da dođe do trajnijeg rješenja”, ističe se u tekstu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender