01. 08. 2021.

Pazite šta i kako naručujete preko interneta

Raste i sigurnost građana u internet sajtove koji nude robu i preko njih kupuju ono što je tamo povoljnije nego u ovdašnjim prodavnicama, ili ono što ne mogu da pronađu u svom mjestu stanovanja.

Željka Koljančić, portparol ”Pošta Srpske”, potvrdila je da je u porastu kupovina preko popularnog sajta za kupovinu eBay.

“Povećan je broj paketa robe naručene preko tog sajta, ali i ostalih sajtova za internet kupovinu. Kod naših građana, takav trend kupovine je u blagom porastu, dok je u zemljama okruženja to mnogo više zastupljeno”, rekla je Koljančićeva.

Ona je dodala da “Pošte Srpske” vide budućnost u ovakvom načinu kupovine.

“Ovo jeste budućnost kupovine, jer ljudi imaju sve na jednom mjestu. Na sajtovima danas možete kupiti šta god poželite, a da to ne platite mnogo, pogotovo za neke artikle koji su oslobođeni carine”, kazala je ona.

I Katarina Kamočaji, portparol “BH pošte”, potvrdila je da je internet kupovina u porastu kod naših gr

ađana.

Inače, kupovinu preko ovog sajta mogu izvršiti svi oni koji imaju Paypal nalog koji mogu da izvade u svojoj banci, gdje posjeduju kreditnu karticu.

Vedran Simonović iz Banjaluke u izjavi za “Nezavisne” je rekao da na sajtu eBay, ali i drugim sajtovima koji nude kupovinu preko interneta, robu može naći za manji iznos novca, ali i da nabavi stvari koje ne postoje u gradu.

“Stvari koje sam naručivao na pomenutom sajtu su mi sjajne i za manje novca sam ih nabavio. Naravno, morate paziti odakle naručujete i koja je vrijednost u pitanju, jer se do određene vrijednosti ne plaća carina. U tim cijenama bez carine definitivno prednjače Kinezi”, objašnjava Simonović.

On naglašava da se na ovaj način mogu pazariti stvari koje, po njemu, još dugo neće doći u Banjaluku.Tu su garderoba, cipele, satovi, kućni aparati, laptopi i mobilni telefoni dostupni samo jednim klikom, kazao Simonović

“Tu su garderoba, cipele, satovi, kućni aparati, laptopi i mobilni telefoni dostupni samo jednim klikom. Zaista, mislim da neke stvari koje sam tamo uzeo u moj grad neće još dugo doći”, kazao je Simonović, koji upozorava da je imao i neprijatna iskustva koja su ga ostavila u šoku.

“Postoji sistem da kada naručite od nekoga robu, vidite dokle je ona stigla. Naručio sam jaknu od jednog ponuđača i obećao mi je dostavu za 40 dana. Međutim, prošlo je 50 dana, a umjesto jakne dobio sam pertle. Te pertle sam platio 40 KM, ali sam ga odmah prijavio Upravi eBaya, kao i Paypalu kako bi mi mogli vratiti novac”, istakao je Simonović.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, naglasio je da pojedina roba ne podliježe carinskoj naplati pa se građani sve više odlučuju za kupovinu preko interneta.

“U skladu sa Zakonom o carinskoj politici BiH, oslobođeni su od plaćanja carine državljani BiH i strani državljani za predmete neznatne vrijednosti, koja nije komercijalnog karaktera, a koju primaju iz inostranstva u pismima i poštanskim paketima u vrijednosti do 50 KM, isključujući alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode, duvan”, kazao je Kovačević.

On je istakao da roba koja prelazi navedeni iznos mora biti pregledana i ocarinjena, a paket može stajati najduže 30 dana.

“U skladu sa poštanskim propisima, pošiljka koja stigne u BiH u poštanskim depoima može stajati najduže 30 dana. Po isteku tog roka, a ukoliko lice na koje pošiljka glasi ne preuzme istu, pošiljka se automatski vraća u inostranstvo. U skladu sa poštanskim propisima postoje ograničenja u težini poštanskih pošiljki, a u BiH to je 30 kg po jednoj pošiljki”, naglasio je Kovačević.

Zaštita podataka

Milan Latinović, načelnik Odjeljenja za inženjering i tehničku podršku u Agenciji za informaciono društvo RS, rekao je da građani najlakše mogu primijetiti zloupotrebu svojih podataka ako im fali novca na računu.

“Ukoliko se to desi, moraju se obratiti svojoj banci, ali i Centru javne bezbjednosti, koji će postupati po Zakonu o visokotehnološkom kriminali RS, a za savjete Agenciji za informaciono društvo RS”, kazao je Latinović

(Nezavisne novine)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender