03. 08. 2021.
SDS odustaje od prijevremenih izbora

SDS odustaje od prijevremenih izbora

SDS odustaje od prijevremenih izbora

Pravnici objašnjavaju da prijevremeni izbori u RS nisu ni potrebni jer je premalo vremena ostalo do redovnih opštih izbora, te da bi njihovo održavanje bilo bespotreban trošak.

Iako postoji ustavna i zakonska mogućnost za održavanje prijevremenih izbora u RS, SDS od SNSD-a traži da “sa svojim koalicionim partnerima iz FBiH izmijeni Izborni zakon BiH”, kako bi se omogućilo da mandat predstavnika izabranih na prijevremenim izborima traje četiri godine, a ne do održavanja prvih redovnih izbora, odnosno do oktobra.

“Ne bi imalo smisla da, na primjer, održavamo prijevremene izbore u maju kada bi mandat trajao naredna dva mjeseca i nakon toga da ponovo imamo izbore”, rekao je Tadić.

Dan nakon što je Mladen Bosić, lider SDS-a, saopštio zaključak Predsjedništva te stranke o potrebi održavanja prijevremenih izbora, a Izvršni odbor SNSD-a taj zahtjev i prihvatio, iz SDS-a juče naglašavaju da je ovakav postupak Milorada Dodika, lidera SNSD-a, “manipulacija i politička igra kojom pokušavaju pokazati javnosti da mu je ostalo još nešto hrabrosti”.

Dodik je u utorak naglasio da su SNSD-u prihvatljivi prijevremeni izbori, ali ne i vanredni, jer RS nije u vanrednom stanju.

Ne bi imalo smisla da održavamo prijevremene izbore kad bi mandat trajao naredna dva mjeseca, rekao Tadić

Razlika između prijevremenih i vanrednih, koje trenutno ne poznaje Izborni zakon u BiH, jeste što bi u slučaju vanrednih izbora mandat izabranih trajao četiri godine. Vanredne izbore, ali na svim nivoima u BiH, ranije su zatražile stranke iz FBiH, a SDP je po hitnom postupku predložio izmjene Izbornog zakona BiH koje predviđaju da u izuzetnim okolnostima Parlamentarna skupština u BiH može donijeti odluku o održavanju vanrednih neposrednih izbora članova organa vlasti na svim nivoima.

Ovakav prijedlog odbacili su i SNSD i SDS, naglašavajući da se radi o prenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH.

Petar Kunić, profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci, kaže da prijevremeni izbori u RS nisu potrebni jer suviše je malo vremena ostalo do redovnih, te da bi raspisivanje prijevremenih dovelo do poremećaja u RS.

“U oktobru su redovni izbori, koji se raspisuju u maju. Ne znam stvarno koji razlozi postoje za raspisivanje prijevremenih izbora”, rekao je Kunić.

Praksa u gotovo svim demokratskim zemljama jeste, a čak je i zakonima nekih zemalja tako uređeno, da prijevremeni izbori ne mogu biti održani u godini u kojoj se održavaju redovni.

Komentarišući zahtjev SDS-a za prijevremenim izborima u RS, Marko Pavić, lider DNS-a, rekao je da bi o tome trebalo da se usaglase dvije najveće stranke u RS, odnosno SNSD i SDS.

“DNS nema ništa protiv da se izbori održe bilo sad, bilo za tri mjeseca, ili u oktobru. Mi ćemo na sjednici organa stranke o tome odlučiti, a već sada vam mogu reći da ćemo prihvatiti svako vrijeme jer DNS je spreman za izbore”, rekao je Pavić.

Prijevremene izbore prihvatila bi i Socijalistička partija, u kojoj ipak kažu da je zahtjev SDS-a u funkciji predizborne kampanje i ubiranja jeftinih političkih poena.

“SP je uvijek spreman da izađe na izbore, ali oni koji nude takve inicijative treba da razmisle da li su stali u službu onih koji u BiH imaju zadatak da isprovociraju nestabilnost i izazovu nemire”, rekao je Petar Đokić, lider SP-a, dodajući da se već u maju ulazi u izborni period.

Procedura

Da bi se održali prijevremeni izbori u RS potrebno je da na zahtjev najmanje 30 narodnih poslanika Narodna skupština RS dvotrećinskom većinom raspusti sama sebe i skrati mandat. Skraćenjem mandata NS RS prestaje i mandat Vlade RS.

Nakon toga Centralna izborna komisija na osnovu Izbornog zakona BiH raspisuje prijevremene izbore koji bi morali biti održani u roku od 90 dana, s tim da od dana raspisivanja prijevremenih izbora do dana njihovog održavanja ne može proteći manje od 30 dana. Prema istom zakonu, mandat izabranih na prijevremenim izborima traje do održavanja redovnih izbora. To praktično znači da oni koji bi bili izabrani na prijevremenim izborima u RS imaju mandat do oktobra ove godine.

(Nezavisne novine)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender