05. 08. 2021.
Borci: Štrajk glađu ako Ćurguz ostane na čelu BORS

Borci: Štrajk glađu ako Ćurguz ostane na čelu BORS

Borci: Štrajk glađu ako Ćurguz ostane na čelu BORS

Na Dan boraca Republike Srpske u banjalučkom parku Mladen Stojanović nekoliko pripadnika boračke populacije postavilo je dva šatora Nije riječ o nekom slavlju – naprotiv – moglo bi sre reći da je muka u pitanju.

Prije nekoliko dana udruženje Veterana Republike Srpske uputilo je otvoreno pismo predsjedniku Republike Srpske koje je sadržavalo dva zahtjeva. Prvi je poziv predsjedniku RS da predsjednika BORS-a Panteliju Ćurguza odmah pozove na davanje ostavke bez odlaganja, jer ga je na tu funkciju Predsjednik Republike i ustoličio bez ikakve ustavne obaveze. Veterani kažu da Ćurguz već odavno ne predstavlja ogromnu većinu nezadovoljnih demobilisanih veterana rata čije je nezadovoljstvo dostiglo vrhunac pristajanjem na ponižavajući Zakon o borcima i invalidsko-boračkoj zaštiti, čak i mimo stavova male grupe koju Ćurguz predstavlja.

– Ćurguz je najodgovorniji za stanje u BORS, i on u ovom vremenu, kada se bijes sve više nagomilava u obespravljenim borcima, samo iritira boračku populaciju, i svojom pojavom, nastupom u medijima i izjavama. Sugerisali smo, da se ne bi prenijelo ono što se u federaciji dešavalo, da odstupi sa tog mjesta. Ima dosta informacija da je on kriminalizovao i zloupotrijebio tu poziciju ali o tome ne bih, neka se institucije i organi bave s tim. S obzirom da smo poslali pismo i predsjedniku, mi očekujemo da sutra u 12 sati vidimo da li će predsjednik poslušati našu sugestiju i uraditi to. Ako neće, korektno bi bilo da kaže zašto nije. Prepotstavljam da predsjednik može reći da to nije njegovo ustavno ovlaštenje iako znamo da se itakeko miješao u rad, kao što je i svaka vlast postavljala svoje predstavnike u BOR. – kaže Duško Vukotić, predsjednik Veterana RS.

Kako su naveli u svom otvorenom saopštenju: Ukoliko to Predsjednik Republike Srpske ne uradi najkasnije do 15. februara (sutra) u 12 časova Veterani Vojske Republike Srpske kreću u potpisivanje peticije pod nazivom: „DA NAM SE NE DOGODI FEDERACIJA“ u kojoj će ostavka Pantelije Ćurguza ostati prva od deset tačaka pripremljene Peticije.  Ono što nije najavljeno u tom saopštenju, a zbog čega je Vukotić i došao u park je mogući štrajk glađu. Vukotića su podržali i predstavnici Stranke socijalne sigurnosti srpskih boraca Republike Srpske

– Dakle, ako od gospodina predsjednika ne dobijemo ništa i zasad nismo dobili ništa, ja sam odlučio da štrajkujem glađu. Saborac Aco Prelić iz Banjaluke (predsjednik stranke boraca), je rekao da će me podržati istim gestom, s tim što mi je jako stalo da se to naglasi – ja ne pripadam stranci boraca i mislim da borcima u ovoj misiji mogu pomoći kao apsolutno nestranačka ličnost i čak i eto, ako je stranka boraca logično s nama. Ja poštujem svačiji rad i drago mi je da postoje – kaže Vukotić i dodaje mu je drago što je saborac odlučio da ga podrži taj način, a da ne bi imao ništa protiv da s njim dođu i štrajkuju glađu Bosić, ili Čavić, Ivanić ili Dodik…

Drugi zahtjev koji su borci uputili na adresu predsjednika je da predsjednik RS konačno da signal narodu da će se ući u stvarni obračun protiv kriminala i korupcije. U saopštenju se navodi: Zahtjevamo od Predsjednika Republike Srpske da najkasnije do prvog marta opozove Ranka Škrbića, ambasadora u Beogradu i prepusti ga organima gonjenja i time da prvi znak dobre volje da kao Predsjednik Republike ne ignoriše svoj narod.

– Mi smo tu naveli jedno ime koje je u posljednje vrijeme dosta prozivalo zbog lošeg stanja u zdravstu, kao najzvučnije. Škrbić je bio ministar zdravlja, a sa te dužnosti, ostavljajući zdravstvo u takvom stanju je unaprijeđen u nešto još udobnije. Škrbić prezentuje nas Srbe iz Republike Srpske u matici Srbiji i to je više nego licemjerno. Smatramo da bi najkorektniji potez bio, pogotovo ako su u kumovskim relacijama, da predsjednik najnormalnije kaže: Kume, obrukao si me, vrati se jer i to je ljudski. I to bi narodu bio neki signal da predsjednik ne prašta ni kumu koji zloupotrebljava svoj položaj – izjavio je Vukotić.

Sutra u 12 sati Prelić i Vukotić u parku će održati konferenciju za štampu i reći koji su potezi koje namjreavju učinii, a zasad su čvrsto odlučili da štrajkom glađu istraju.

– Mi nismo vršili nikakav javni poziv ni pozivali borce. S druge strane, radujemo se što ima reakcija u BORS-u, sve glasnije progovaraju i oglašavaju se neke regije, borci istočne Hercegovine, sarajevsko-romanijske regije…Nadamo se, da će na ovom putu pravde Ćurguz biti prvi korak. 

Šta borci najviše zamjere Ćurguzu?

– Zamjerimo mu taj poltronizam koji je više nego očigledan. Tu je i taj komfor i udobnost koju pokazuje. Ne bi smetalo borcima da se Ćurguz vozi u audiju sa zatamnjenim staklima pod uslovom da oni imaju osnovne, minimalne uslove za život, ako su ga rizikovali – morali bi imati uslove da školuju svoju djecu, moraju imati u svojoj kući ono osnovno za život. Obezbijedi onima koje predstavljaš da normalno žive i onda se vozaj helikopterima, avionima. Pogotovo, zamjerimo što se uključio u spinovanje, pokušava da napravi razdor između saboraca da su, kao, jedni patrioti, a drugi izdajnici. On je navodno patriota, a ja bih trebao da budem izdajnik zato što se bunim u ovo vrijeme kada nam prijeti opasnost iz federacije? Ja nosim iskustvo takvih gluposti u periodu 1991.-1996., od Hrvatske do Bosne. Ako može druge da obmanjuje, mene ne može. Tim svojim postupcima predsjednik BORS-a učestvuje u primjeni poznate metodologije “Zavadi pa vladaj” i to je prevršilo mjeru – zaključuje predsjednik Veterana RS.

(Kontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender