24. 07. 2021.

Kusturica: Ludačke ideje poluintelektualaca iz Haga

“To je besmislena, ludačka ideja poluintelektualaca koji su ideju informacije zamijenili idejom obrazovanja”, izjavio je Kusturica.

Komentarišući tvrdnju Gustavsonove, Kusturica dodaje da to naročito važi za Mojsijevu ideju upisanu u zapovijestima: “Oko za oko, zub za zub”.

“I to bi moglo da se odredi kao genocid. A da ne kažem kakav će tek zločinac ispasti Napoleon Bonaparta! Ispašće da je svaki vojskovođa, koji je ratovao na Zapadu praktično bio ratni zločinac”, rekao je Kusturica za “Blic”.

On konstatuje da te revizije, koje se javljaju sve češće i sve više, obećavaju smutna vremena.

“Ne samo da se pale arhive i uništavaju znaci i spomenici mesopotamske kulture kad se uđe u Irak, nego se sada i bliža i dalja istorija dovodi u pitanje. Uopšte se ne uzimaju u obzir okolnosti pod kojima se neka istorijska ličnost pojavljuje i djeluje”, ističe Kusturica.

Povodom 200 godina od rođenja NJegoša, Kusturica je u Andrićgradu krajem novembra 2013. godine otkrio spomenik velikom pjesniku.

Da je potpuno besmisleno tražiti vezu između genocida, etničkog čišćenja u BiH i NJegoša i “Gorskog vijenca”, što je haški tužilac Katrina Gustavson učinila, ocjenjuje i docent sa beogradskog Filološkog fakulteta Nenad Nikolić.

Time se, kako kaže, povezuju događaji koji su se odigrali pod potpuno različitim okolnostima, kako vremenskim, tako i istorijskim.

“Nema reči o bilo kakvom genocidu u `Gorskom vijencu`. Pre svega, ne može se termin koji je uveden od 1945. godine prenositi na događaje od pre tri i po veka. Drugo, `Gorski vijenac` govori o sukobu unutar jednog naroda, jedne zajednice, čiji je manji deo krenuo ka većem i moćnijem osvajaču koji je okružio Crnu Goru, prihvatajući islam pre svega zarad obećanog boljeg života. Nije, dakle, reč o sistematskom uništavaju drugog naroda”, kaže Nikolić.

Iz Tužilaštva Haškog tribunala odgovaraju da nisu oni ubacili NJegoša u pretres na suđenju Karadžiću i dodaju da “zapisnik sa suđenja jasno pokazuje da su svJedok odbrane i optuženi uveli temu njegoša u izjavi svJedoka koju je Karadžić podnIO kao dokazni predmet na suđenju”.

“Tužilaštvo se tokom unakrsnog ispitivanja na to samo nadovezalo”, navode u Tužilaštvu.

Eksperti Tribunala su i ranije, objašnjavajući predistoriju sukoba na Balkanu, korijene srpskog nacionalizma tražili kako u “Gorskom vijencu”, tako i u “Načertaniju” Ilije Garašanina.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender