24. 07. 2021.
Plušenko se povukao, Rusi u šoku

Plušenko se povukao, Rusi u šoku

Plušenko se povukao, Rusi u šoku

Ruska sportska javnost naziva “tragedijom” ovaj postupak Plušenka, koji je u posljednji čas, uoči kratkog programa u četvrtak, odustao od daljeg takmičenja zbog povrede.

“Velika karijera našeg klizača završena je pravom ljudskom tragedijom”, ističe Sovjetski sport, navodeći izjavu Plušenka koji kroz suze trazi oproštaj od svojih navijača.

Ova “tragedija” ipak nije tako teška, s obzirom da je Plušenko Rusima darovao divno klizanje u timskoj konkurenciji i doprineo prvom zlatu za svoju zemlju na startu Igara, ali, nekima je to nedovoljna utijeha.

Odustajanje Plušenka znači da Rusija prvi put od Igara u Sarajevu 1984. neće imati medalju u muškoj konkurenciji.

Naime, na takmičenju neće biti ni  Maksima Kovtuna – koji je, sudeći po izvještajima lokalnih medija, ljut zbog prvobitnog precrtavanja svog imena u korist mnnogo slavnijeg kolege, isključio telefon, tako da ga Ruska kllizačka federacija nije našla… Kako se tvrdi, Plušenko je dva dana prije individuialnog takmičenja zaražio da bude zamijenjen zbog povrede.

Jedni brane Plušenka, koji je zbog povrede leđa očigledno morao da odustane, a neki ga i kritikuju.

Predsjednik Ruske klizačke federacije Aleksandar Gorškov rekao je za Izvestiju da Plušenko napušta Olimpijske igre kao heroj, pošto se uspješno vratio poslije povrede leđa.

“Jevgenij je dao ogroman doprinos našem timu prilikom osvajanja zlata u ekipnoj konkurenciji i to ga čini herojem”, rekao je Gorškov.

Među  kritičarima olimpijskog šampiona iz Torina 2006. je predsjednik Liberalno demokratske partije Vladimir Žirinovski, koji je Plušenka čak nazvao “invalidom kome nije trebalo da bude dozvoljeno da se takmiči”.

“Ovo nije bolnica, već Olimpijske igre”, rekao je Žirinovski i dodao da bi takmičarima trebalo dopustiti da učestvuju na najviše tri Olimpijade.

Dodajući ulje na vatru, on je u intervjuu za Ruski servis vesti optužio Plušenkovu suprugu Janu Rudlovskaju nazvavši je “vješticom” koja  je legendarnog klizača oterala u “invalidska kolica”

Rudlovskaja je na to odgovrila da je “sve do sada poštovala Žirinovskog, a čak je bila i član njegove partije”.

Plušenko je na Igrama u Vankuveru 2010. osvojio srebrnu medalju, dok je zlato pripalo Amerikancu Ivanu Lajsačeku, koji je ranije, zbog povrede kuka, odustao od Igara u Sočiju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender