23. 07. 2021.
Hongkong: Zaplijenjene cigarete vrijednosti 1,2 miliona dolara

Hongkong: Zaplijenjene cigarete vrijednosti 1,2 miliona dolara

Pušenje je opasnije za žene?!

Naučnici su otkrili da žene između 20 i 44 godine, koje su pušile kutiju cigareta dnevno barem 10 godina, imaju čak 60 posto veće šanse razviti najčešći oblik raka dojke.

Dr Christopher Li i njegov tim iz Centra za istraživanje raka Fred Hutchinson iz Seattlea, analizirali su podatke mladih žena kojima je rak dojke dijagnostikovan između 2004. i 2010. godine.

Od tih žena, njih 778 su imale češći estrogen receptor-pozitivan tip, a njih 182 imale su manje uobičajen, ali agresivniji trostruko negativni rak dojke. Uključili su i 938 žena koje nisu oboljele od raka dojke radi poređenja.

‘Mislim da postoje sve veći dokazi da je rak dojke još jedna zdravstvena posljedica povezana s pušenjem,’ izjavio je dr Li.

Naučnici su definisali one koje nikada nisu pušile kao one koje su ispušile manje od 100 cigareta. Dakle, svako ko je ispušio 100 ili više cigareta u životu smatra se pušačem.

Kada se analizirao svaki tip raka posebno, pokazalo se da nema poveznice između pušenja i trostruko negativnog raka dojke.

Ali, žene koje su donedavno pušile ili još uvijek puše – barem 15 godina – imale su 50 posto više šanse razviti estrogen receptor-pozitivan tip, u usporedbi s onima koje su pušile manje godina.

‘’Može biti da razlog leži u tome što se neka od hemikalija u cigaretama ponaša kao estrogen, što potiče estrogen receptor-pozitivan rak dojke’’, smatraju naučnici.

(Depo/Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender