30. 07. 2021.
Srpski prestolonasljednik: Rušio sam Miloševića i iz Banjaluke

Srpski prestolonasljednik: Rušio sam Miloševića i iz Banjaluke

Srpski prestolonasljednik: Rušio sam Miloševića i iz Banjaluke

Prestolonasljednik Srbije Aleksandar II Karađorđević rekao je u intervju zagrebačkom Jutarnjem listu da je uvijek pomagao srpskoj opoziciji u rušenju Miloševića, kao i da je u Budimpešti 1999. organizovao skup antimiloševićevske koalicije. Kako kaže, koristio je svoja brojna inostrana poznanstva, lobirao i pripremio još dva velika skupa na kojima su dogovarane akcije za uklanjanje s vlasti Slobodana Miloševića. Oba su održana 2000. godine: jedan u Banja Luci, drugi u Atini.

Prestolonasljednik Srbije dao je intervju zagrebačkom Jutarnjem listu koji je tekst objavio na 12 strana, što nikada u Srbiji nije doživio, a pričao je otvoreno o Titu, Miloševiću, raspadu Jugoslavije i porodici.

U dvorski kompleks prestolonasljednik Aleksandar II Karađorđević uselio se 17. jula 2001. i to je od tada njegova službena
rezidencija. Nakon 1945. koristio ga je Josip Broz Tito, a kasnije je služio kao rezidencija svjetskim državnicima kad bi posjetili Beograd.

Aleksandar II otvoreno je pričao kako je preživljavao i od čega je živio dok je bio u izgnanstvu.

– Bavio sam se oglašavanjem. Moje su firme imale sjedišta u Londonu, Rio de Žaneiru i Njujorku. Kasnije sam se okrenuo osiguranju, pa bankarstvu i transportu – kaže on.

On u ovom intervjuu ističe da je uvijek pomagao srpskoj opoziciji u rušenju Miloševića, kao i da je u Budimpešti 1999. organizovao skup antimiloševićevske koalicije. Kako kaže, koristio je svoja brojna inostrana poznanstva, lobirao i pripremio još dva velika skupa na kojima su dogovarane akcije za uklanjanje s vlasti Slobodana Miloševića. Oba su održana 2000. godine: jedan u Banja Luci, drugi u Atini.

Za svoja tri sina princ Aleksandar kaže da im je glavni zadatak kako da sami zarađuju za život jer “ne valja kada se sve dobija na srebrnoj tacni”.

– Najstariji sin Petar radi kao grafički dizajner, Filip je u bankarstvu, a Aleksandar u internetskom biznisu. Petar i Filip su u Velikoj Britaniji, a Aleksandar u Španiji – objašnjava on.

Foto: Instagram / aleksandardrugi

Kad je Tito umro u maju 1980. godine prestolonasljednik se nalazio u Vašingtonu i napisao je otvoreno pismo za “New York Times”.

– Rekao sam kako znam da nema nade da se uskoro vratim u zemlju, zbog čega sam bio vrlo tužan. Otac mi je umro deset godina prije toga u Denveru, ubili su ga nostalgija i alkohol. Dakle, i kad je Tito otišao 1980. nisam se nadao da je blizu dan kad će se moja porodica moći vratiti u Jugoslaviju – priča Karađorđević.

Prestolonasljednik Srbije Aleksandar II otkriva da u Dvoru postoji tzv. “soba šaputanja” u kojoj je kralj Aleksandar I vodio najpovjerljivije razgovore.

– Bio je silno nepovjerljiv, pa je tražio da se u jedan od zidova te malene sobe ugradi fontana kako bi žuborenje vode stvorilo zvučnu zavjesu i onemogućavalo da iko čuje ono o čemu kralj razgovara. Tik do te sobe sala je s bilijarom, te omanja prostorija sa šahovskom garniturom. Tu je i prvi privatni bioskop na Balkanu, u kojem je Tito svake večeri gledao svoje omiljene vesterne – kaže on.

(Telegraf/Kontakt radio)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender