01. 08. 2021.
Tuzla: Gori zgrada Vlade TK

Tuzla: Gori zgrada Vlade TK

Za paljenje zgrada institucija dugogodišnja robija

– Napadačima na zgrade Predsjedništva BiH i drugih institucija u Sarajevu, koje su uništene i zapaljene tokom protesta u FBiH, prijeti robija od minimalno pet godina.

To su nam juče potvrdili pravni stručnjaci, osvrćući se na izvještaj koji je Federalna uprava policije u srijedu podnijela Tužilaštvu BiH protiv nepoznatih lica zbog terorizma, u vezi s krivičnim djelom napad na ustavni poredak.

“Pripadnici FUP-a traže nalogodavca ili podstekrača, kao i izvršioce, kojih je bilo više. Treba podsjetiti da su uništeni objekti, ali i da su povrijeđeni policajci. Može se desiti da će neka lica biti osuđena za više krivičnih djela i u tom slučaju se uzima jedinstvena kazna, koja mora biti manja od zbira pojedinačnih. Za terorizam, kao i za napad na ustavni poredak, predviđene su zatvorske kazne od minimum pet godina”, ističu pravnici.

Napadače u prijavi FUP-a sumnjiče za nanošenje velike štete objektima BiH, kao i za, kako piše u Krivičnom zakonu BiH, napad na život osobe koji može prouzrokovati njezinu smrt, te za napad na fizički integritet osobe.

Dok policija, kako bi dokumentovala predmete, sakuplja fotografije, video i audio snimke, te ostale dokaze, demonstranti se i dalje okupljaju, kako u Sarajevu, tako i u pojedinim drugim gradovima FBiH.

Sarajlije su juče zatražile prijem kod Nermina Pećanca, kantonalnog ministra unutrašnjih poslova, i predstavnika Skupštine kantona, da im objasne zašto im je zabranjena blokada saobraćaja u Ulici maršala Tita, ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Demonstranti su se oglušili o ovu zabranu, blokirali Ulicu maršala Tita, kao i Ali-pašinu, te su uz zvižduke ponovo tražili ostavku federalne vlade. Jedan od demonstranata je nasrnuo na kamermana TV Alfe, a neki od njih su bacali kovanice ispred zgrade Predsjedništva i uzvikivali “Ako vam nije dosta, evo vam i od naroda, ionako ste nam uzeli sve.”

“Mi na ivici života, vama bitna svota”, poručili su na transparentu.

Prikupljali su, kažu, i pomoć za federalnu vladu i Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH. Objašnjavali su kako je to “sergija za kupovinu kola Bakiru Izetbegoviću”, pošto je, kako su ustvrdili, rekao da ih nema.

Vahid Srnčić, penzioner, kaže da je dao svoj prilog da se Izetbegoviću kupi vozilo. Dodao je da je dao “i Edhemu Bičakčiću kad je bio premijer”.

“Rekao je da treba da se gradi autoput, pa je penzionerima uzeo pet penzija”, rekao je ovaj penzioner.

Na protestima je, među oko 300 građana, bilo i desetak radnika GRAS-a, koji kažu da su žedni i gladni, jer nisu dobili decembarsku platu.

“Došao sam da se borim za budućnost svog djeteta, koje je staro 21 mjesec”, rekao je otac, koji je sa sinčićem došao na proteste, a drugi je izjavio da je ostavio dvoje djece u kući i da je “spreman ovdje poginuti”.

Među građanima je bila i Šefika Avdić, koja tvrdi da živi od 230 KM invalidnine, da ima rak i da uskoro ide na hemoterapije, te da je gladna.

Među demonstrantima je kružila i priča da bi danas u Sarajevo trebalo da stignu i autobusi s građanima iz Tuzle.

U ovom gradu se juče okupilo oko 20 radnika bivšeg hotela “Tuzla”, i to ispred zgrade Vlade TK. Takođe, u Lukavcu ispred zgrade opštine došlo je oko 30 građana, dok ih je u Čeliću bilo oko 200, a demonstracije su organizovene i u Kalesiji i Živinicama.

Plenum građana i građanki TK zahtijeva od Skupštine Tuzlanskog kantona da u roku od 72 časa ukine i obustavi isplatu tzv. bijelog hljeba, odnosno isplatu plata premijeru i ministrima za period nakon prestanka vršenja dužnosti. Četiri kantonalna premijera i 43 ministra koji su tokom protesta u BiH dali ostavke imaju pravo na godišnju platu koju su primali dok su bili na funkciji, što je više od 1,5 miliona KM, koje će platiti poreski obveznici ukoliko se ne promijeni zakon koji to propisuje.

Okupljeni demonstranti u Zenici, nakon što su bili ispred zgrade opštne, otišli su do zgrade Vlade kantona, a nakratko su se zaustavili ispred zgrade Tužilaštva ZDK te skandirali: “Lopovi, izađite napolje.” Okupili su se građani i u Travniku, Bugojnu, te još nekim gradovima FBiH.

Počašćeni kroasanima

Demonstrante u Sarajevu počastila je juče Mersiha Bećirević, predstavnica Sindikata trgovine BiH, koja im je ispred zgrade Predsjedništva BiH podijelila oko 300 kroasana.

“Već sedam dana dijelim hranu demonstrantima jer vidim da ovdje ima gladnih ljudi”, kazala je Bećirevićeva.

Poslanici ne dolaze

Malo ko od poslanika i delegata u parlamentu BiH dolazi na posao, ali zato službenici redovno dolaze, potvrđeno je u ovoj instituciji. Dragoljub Reljić, sekretar Predstavničkog doma, podsjetio je da je u ovoj sedmici otkazano održavanje sjednica dvije komisije.

Otkazano je održavanje sjednice Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, te Istražne komisije za utvrđivanje eventualnih nepravilnosti u radu UIO BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender