24. 07. 2021.
Dan državnosti Srbije

Dan državnosti Srbije

Dan državnosti Srbije

Predsjednik Srbije je nakon polaganja vijenca u Spomen knjigu napisao:

“Današnja Srbija vas je dostojna, dostojna je svih vaših muka i svake kapi krvi, koju ste prolili, za njenu decu i tako će da bude i kada nas više ne bude”.

Polaganju vijenca prisustvovao je i ministar odbrane Nebojša Rodić.

Nikolić je vijenac položio uz državne i vojne počasti, uz intoniranje himne “Bože pravde” orkestra Garde Srbije.

Nikolić je poručio dobitnicima odlikovanja da poštovanje rada i stvaralaštva, isticanje izuzetnih i zaslužnih, nije samo značajna satisfakcija dobitnicima priznanja, već put kojim se izgrađuje društvo i šalje poruka da je vrijedno posvetiti se, stvarati, da će ogromni napori i dostignuća biti primećeni i nagrađeni.

“Znamenjima koja vam danas uručujem kažem vam hvala u ime građana Srbije i u ime onih koji ne dostižu do vaših rezultata, iako mnogo vrijede”, rekao je Nikolić na svečanosti u Predsjedništvu Srbije.

Predsjednik Srbije je rekao laureatima da su “postali primjer i putokaz, po meni, potpuno zaslužen”.

“I da vam kažem zašto sam ovo naglasio. Pošto nemaju zbog čega, dežurni kritičari mi prigovaraju zbog broja odlikovanih. Pozivam ih da ukažu na onog od vas koji nije zaslužio da mu se Srbija makar na ovaj zahvali na ovaj način”.

Nikolić je na kraju svim nagrađenima čestitao odlikovanja, a građanima Srbije Sretenje, Dan državnosti Srbije.

Premijer Srbije Ivica Dačić položio je lovorov vijenac na sarkofag vožda Karađorđa u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu i poručio da današnje vrijeme nije vrijeme za eksperimentisanje sa državnošću, već vrijeme za jedinstvo.

“Zato je važno da imamo političku i ekonomsku stabilnost zemlje”, rekao je Dačić.

Čestitajući građanima Dan državnosti, Dačić je rekao da taj praznik nema samo simbolični značaj na oslobodilačke težnje srpskog naroda, već što je mnogo značajnije sjećanje na prve tekovine držanosti i ustavotvornosti i bitku za izgradnju moderne države kakva Srbija želi da bude u budućnosti.

Princ Aleksandar Drugi Karađorđević, princeza Katarina Karađorđević i princ Filip Karađorđević prisustvovaće proslavi Dana državnosti Srbije u Orašcu i na Oplencu, kao i na prijemu kod predsjednika Srbije, Tomislava Nikolića. Svečanom prijemu prisustvovaće i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender