25. 07. 2021.
NASA riješila misteriju zbunjujućeg kamena na Marsu

NASA riješila misteriju zbunjujućeg kamena na Marsu

NASA riješila misteriju zbunjujućeg kamena na Marsu

Istraživači odgovorni za upravljanje roverom zaključili su da je stijenu ispred kamere pomjerio sam rover.

U izjavi koju je objavio Institut za planetarnu nauku, tim je objasnio da su potvrdili uzrok misterioznog pojavljivanja stijene na fotografijama koje je načinio rover na Marsu.

Umjesto razlike od 12 dana kada je rover načinio prvu fotografiju i fotografije sa istog mjesta sa misterioznim kamenom, istraživači su zaključili da je prošlo svega 4 dana.

Od tog trenutka su bili u stanju da povežu ranije kretanje rovera i porijeklo kamena zahvaljujući panoramskim fotografijama.

„Kada smo pomjerali rovera mogli smo da direktno vidimo okrenutu stijenu koja je imala isti, neobičan izgled. Prešli smo preko nje. Možemo da vidimo tragove rovera. To je trenutak kada se na fotografiji pojavio upravo taj kamen“, izjavio je Rej Arvidson sa Univerziteta Vašington.

Nasin glavni istraživač zadužen za roveru misiju, Stiv Skajres, bio je prva osoba koja je objavila otkriće misteriozne stijene sredinom januara.

„U pitanju je bilo totalno iznenađenje. U jednom trenutku nije bilo ničega a onda se odjedanput pojavila ti misteriozna stijena. Bili smo potpuno zatečeni“, izjavio je tada Kajres.

Dok su Nasini istraživači pokušavali da riješe porijeklo misterioznog kamena na Marsu, pojedine osobe sumnjale su u Nasinu otvorenost ali su je i optuživale da namjerno odbija da istraži mogućnost postojanja vanzemaljskog života na toj planeti.

(Huffington Post)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender