23. 07. 2021.
Nikolić: Srbi moraju da budu jedinstveni i mudri

Nikolić: Srbi moraju da budu jedinstveni i mudri

Nikolić: Srbi moraju da budu jedinstveni i mudri

“U nastojanju da jača, kao i Srbija nekada, odgovornim i promišljenim potezima snagu moćnog vetra stavićemo u pogon stvaranja nove vrednosti”, rekao je Nikolić.

On je istakao da se Srbija na današnji dan sa ponosom sjeća istorijskih događaja, koji su ključni za obnavljanje srpske državnosti.

Nikolić je rekao da je sa Prvim srpskim ustankom počelo obnaljanje srpske države, a da je Sretenjski ustav, iako kratkog vijeka, imao ogroman značaj za razumijevanje uloge demokratskih ustanova.

Predsjednik Srbije je naglasio da je srpski narod, uprkos viševjekovnom ugnjetavanju, u velikoj mjeri očuvao svoj nacionalni identitet, baštinu, jezik i kulturu.

Nikolić je rekao da danas kroz Srbija, kao i nekada, sa mnogih strana duvaju isto tako jaki vjetrovi, koji teže da slome ono što im se nalazi na putu.

On poručio da je i danas teško rješavati krupna politička pitanja, prije svega, opstanka srpskog naroda i stvaranja savremene Srbije.

Nikolić je rekao da su prosvetiteljske i liberalne ideje u Sretenjskom ustavu bile osnova za razvoj buduće srpske države i otuda danas Srbiji širok spektar slobodoumnih ideja od nezavisnosti sudstva, slobode i prave do prava na slobodni izbor, prava kretanja, ravnopravnost građana bez obzira na vjeru i naciju.

Predsjednik Srbije je ukazao da je srpski narod u srednjem vijeku, kada mnogi nisu postojali, postavljao sebi visoke ciljeve i težio uzvišenim idealima.

Srpski velikaši su, podsjeća Nikolić, gradili kulturne spomenike i vjerske građevine, ali i postavljali evropske standarde svoje epohe.

On je napomenuo da je kulturni i materijalni razvoj Srbije zaustavljen dolaskom Turske i da je 19. vijek na Balkanu protekao u konstantnoj borbi između dvije kulture i civilizacije, dvije vjere, čije je poprište bilo mjesto gdje je živio jedan mali, ali hrabrim srpski narod.

Nikolić je podsjetio da je proces oslobađanja i obnavljanja srpske države počeo na današnji dan prije 210 godina izbijanjem Prvog srpskog ustanka, ali da mnogi nisu bili svjesni da je tada počela balkanska revolucija, rješavanje istočnog pitanja i da se od tada sa Srbima računa u međunarodnoj politici.

On je naveo da je Sretenjski ustav iz 1835. godine treći u srpskoj istoriji, a prvi ustav moderne srpske države.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender