25. 07. 2021.
Radmanović: Rušenje Srpske neće biti dozvoljeno

Radmanović: Rušenje Srpske neće biti dozvoljeno

Radmanović: Rušenje Srpske neće biti dozvoljeno

“Oni koji stoje iza njih pokušavaju da to dignu na nivo BiH i da sve iskomplikuju bježeći od problema u FBiH, ali to neće proći”, rekao je Radmanović za “Glas Srpske”, upozoravajući da su se u Sarajevu desile neke stvari koje se ni u ratu nisu dogodile i da to treba da bude pokazatelj svim građanima Republike Srpske.

Radmanović je rekao da su neki političari i nevladine organizacije iskoristili nezadovoljstvo građana, koje objektivno postoji zbog velike nezaposlenosti i malih plata, da organizuju, ne samo masovne nego i rušilačke proteste.

“Ono što evropski lideri i ambasade govore da je riječ o socijalnom buntu i revoluciji nije tačno. Izgorjelo je nekoliko objekata u kojima su institucije i kulturno-istorijskih objekata. To nisu socijalni zahtjevi. Kad se dođe do rušilačkih zahvata i političkih zahtjeva, onda je potpuno jasno da su socijalni problemi u drugom planu”, naglasio je Radmanović.

On je rekao da politički zahtjevi postoje, od promjene Vlade FBiH i vlada kantona do ostavki članova Predsjedništva BiH.

“U FBiH je stanje veoma loše, jer ne funkcioniše nekoliko vlada kantona. To sada ne utiče na druge dijelove BiH, ali nije nemoguće da se nešto tako pokušava i sprema i na drugoj strani. U svemu ovome vidljivo je da postoji sukob bošnjačkih političara i to je jedan od važnijih razloga sukobljavanja i na ulici”, dodao je Radmanović.

On je potvrdno odgovorio na pitanje da li je paljenje zgrade Predsjedništva BiH udar na BiH, ukazujući da se napad na objekat u kojem se nalazi predsjednik svuda karakteriše kao neka vrsta pokušaja državnog udara.

“Samo ovdje je to ispalo kao nešto normalno. Ne postoji nijedan jedini razlog da se napadne Predsjedništvo BiH, a tek će vrijeme pokazati šta su organizatori htjeli. To jeste udar direktno na BiH, pogotovo ako se ima u vidu, pored značaja Predsjedništva BiH, i to da se u tom objektu nalaze i predsjednik i potpredsjednik FBiH, Ustavni sud, Ministarstvo za ekonomske odnose i Arhiv BiH”, rekao je Radmanović.

On je naglasio da moraju da odgovaraju oni koji su krivi za ovo što se desilo u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostaru, gdje je nastala ogromna materijalna šteta.

“Postoje snimci na kojima se vidi ko dovozi kamenje, ko benzin, koji su to automobili. Sve se zna u Sarajevu. Samo je pitanje kojim će tempom policija i tužilaštvo to koristiti i do koga će doći”, rekao je Radmanović.

On je istakao da, kada je riječ o bezbjednosti, niko više ne može dati pravu procjenu stanja.

“Nigdje na svijetu nemate situaciju da 300 ljudi u glavnom gradu blokira saobraćaj od 12.00 do 22.00 časa, a to se u Sarajevu dešava ovih dana. Policija to može da riješi, ali nema političku podršku”, dodao je Radmanović.

Govoreći o tome koji dio bezbjednosnog lanca je zakazao tokom nemira 7. februara, srpski član Predsjedništva Bih naveo je da je jedan od ciljeva i pokušaj nove reforme policijskih snaga u BiH, navodeći da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela čuva nekoliko institucija BiH i strane ambasade, ima nadležnost samo nekoliko metara oko objekta i nema dovoljno snaga da to zaštiti.

“Nije postojala dobra koordinacija između drugih policijskih snaga, nije mogla Direkcija to da uradi ovako kako je postavljena, a ministar bezbjednosti više je davao izjave i branio demonstrante nego što se bavio koordinacijom policijskih snaga, tako da, objektivno, nisu mogli da sačuvaju zgradu Predsjedništva”, rekao je Radmanović.

Odgovarajući na pitanje koliko je za Republiku Srpsku važno da se na Srpsku ne dozvoli prelivanje krize iz FBiH, on je rekao da su procjene rukovodstva u Republici Srpskoj da će i dalje biti takvih pokušaja.

“Niko u Republici Srpskoj nije protiv protesta u skladu sa zakonom, ali jeste protiv rušenja. Stav je vlasti je da se neće dogoditi rušenje u Republici Srpskoj. Za to imamo opštu podršku građana”, naglasio je Radmanović.

On je rekao da je važno da se sačuva mir, ne samo u Republici Srpskoj, već i u BiH i regonu u cjelini, a li da se neko drugi potrudio da poremeti te odnose.

“Sad je vrijeme kada svi treba da se potrudimo, mislim na poziciju i opoziciju i sve građane da se u potpunosti sačuva mir. Ono što se dešavalo podsjetilo nas je najstrašnija vremena”, rekao je Radmanović.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender