04. 08. 2021.
Sarajevo: Deveti dan protesta

Sarajevo: Deveti dan protesta

Sarajevo: Deveti dan protesta

Takođe zahtijevaju preispitivanje imovine svakog političara na vlasti.

Danas su došli sa jednom novom idejom, a to je da svi snose žute trake oko ruke, a značenje je „svi smo jednaki i svi smo isti“.

Ponovili su još jednom poziv građanima da bez obzira na vrijeme, situaciju i okolnosti dođu na proteste i pokažu jedinstvo.

Na drugom sastanku Plenuma građana i građanki Sarajeva održanom u Domu mladih usvojeno je nekoliko zahtjeva koji će biti upućeni Skupštini Kantona Sarajevo.

U prepunom Domu mladih u kojem je sinoć bilo oko 1.000 građana Sarajeva artikulisani su najhitniji zahtjevi. Prvi od njih je hitno uspostavljanje vlade eksperata Kantona Sarajevo bez političke pripadnosti, uz konsultacije sa Plenumom građana i građanki.

Drugi zahtjev je revizija plaća i beneficija nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo i njihovo usklađivanje sa trenutnom ekonomskom situacijom. Među zahtjevima je i trenutno ukidanje „bijelog hljeba“ odnosno isplata plaća i prinadnedležnosti premijeru i ministrima nakon prestanka vršenja dužnosti.

Skupštini će biti upućen i zahtjev za ukidanje dodatnih plaćanja zastupnicima u Kantonu Sarajevo po osnovu učešća u komisijama, odborima i drugim tijelima, koja su sastavni dio Skupštine KS.

Građani su zatražili i uvođenje zabrane svim zastupnicima i nosiocima javnih funkcija u Kantonu Sarajevo za učešće u upravnim i nadzornim odborima javnih preduzeća i institucija od javnog značaja u Kantonu Sarajevo kao i svođenje najviše plaće obnašatelja javnih funkcija na nivo dvije prosječne plate u Kantonu Sarajevu.

Jedan od zahtjeva je i reduciranje voznog parka javnih institucija Kantona Sarajevo za 50 posto i svih troškova vezanih za korištenje službenih vozila i službena putovanja.

Skupština bi trebala razmatrati i zahtjev revizije privatizacije. Naime, građani traže od Kantonalne agencije za privatizaciju da hitno izvrši reviziju procesa privatizacije u javnim preduzećima u Kantonu Sarajevo, uključujući Feroelektro, Holiday Inn, Sarabon, Zoru, Ključ i sva druga preduzeća u kojima je izvršena sumnjiva privatizacija, uključujući i preduzeća od federalnog značaja kao što su Vranica, Hidrogradnja, GP Put, Unis Pretis i druga.

Traži se uspostavljanje nezavisne komisije eksperata za utvrđivanje činjenica o dešavanjima 7. februara čiji će mandat uključivati popis i procjenu štete kao i utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika i prekomjernu upotrebu sile i zlostavljanje privedenih treći je zahtjev koji će biti poslan Skupštini KS.

Treći sastanak biće održan danas u Domu mladih sa početkom u 17:30 sati.

http://www.youtube.com/watch?v=Dfd1kd7QLNw

(klix.ba)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender