30. 07. 2021.

Dodik: “Nosim cipele 47, a mogu povući više od 49% BiH”

Odgovarajući bošnjačkom članu Predsjedništva Bakiru Izetbegoviću na izjavu da “onaj kome se ne sviđa može da od iz BiH”, Dodik je uzvratio da takve izjave građane RS ne plaše.

“Ja mu poručujem da mi želimo da ostanemo na ovom području i da nas takvim izjavama neće uplašiti. Ne želimo biti organizovani kao sadašnja BiH. To je razlika. A ako me pitate o odlasku, moj je odgovor Izetbegoviću da nosim cipele broj 47, ali da mogu povući više od 49 odsto BiH”, rekao je Dodik u intervjuu zagrebačkom “Večernjem listu”, u izdanju za BiH.

On je pozdravio dolazak hrvatskog premijera Zorana Milanovića u Mostar, dan nakon rušilačkih demonstracija u više gradova Federacije BiH.

“U Mostaru su napadnuti prostori i institucije gdje dominantno žive Hrvati. A to nisu učinili Hrvati. Zato je pozitivno što je došao da smiri situaciju i onemogući revolt Hrvata, koji je bio opravdan”, smatra Dodik.

On kaže da ne razumije zašto su Bošnjaci u Mostaru zapalili zgradu HDZ-a, a kada su se sjetili da bi to moglo da izazove ozbiljne problem otrčali su da zapale i lokalnu sjedište SDA.

Dodik je ponovio da je jedino rešenje za BiH podjela na tri države, koje bi zajedničkim tijelima ustupile nadležnosti kroz konfederalni odnos.

“U tome slučaju imali bismo potpunu liberalizaciju ekonomije, ljudi i ideja, a da svako na svome području odlučuje sam o sebi”, naveo je Dodik.

On je primjetio i da su bošnjački lideri SDA, SDP i SBB posvađani i da svi rade jedni protiv drugih, te da se njihovo savezništvo pojavi samo protiv nekog trećeg.

(Večernji list, agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender