24. 07. 2021.
Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

1808. Napoleon je počeo napad na Španiju, koju je poslije mjesec dana okupirao i na španski presto doveo brata Žozefa (Joseph).

1831. Rođen je ruski pisac Nikolaj Semjonovič Ljeskov, autor romana i pripovjedaka o ruskoj provinciji. Prema njegovom djelu “Ledi Makbet scenskog okruga” Šostakovič je komponovao poznatu operu “Katarina Izmajlova”.

1871. Rođen pisac Radoje Domanović, najveći srpski satiričar, koji je sarkastično i duhovito slikao vlast ogrezlu u korupciju i nasilje, lažno rodoljublje i do servilnosti poslušno građanstvo. Poslije završetka Velike škole u Beogradu bio je nastavnik u Vranju, Pirotu i Leskovcu, a iz službe je otpušten kao protivnik Obrenovićevog režima. Od 1905. do smrti 1908. bio je šef korektora Državne štamparije u Beogradu.

Uređivao je satirični list “Stradija”. Počeo je realističkim pripovijetkama iz seoskog života, ali je ubrzo počeo da piše satiru, stvorivši djela univerzalne vrijednosti. Djela: satirične pripovijetke “Stradija”, “Vođa”, “Danga”, “Mrtvo more”, “Kraljević Marko po drugi put među Srbima”.

radoje-domanovic
Radoje Domanović

1871. Francuska je potpisala kapitulaciju i akt o pomirenju s Pruskom poslije izgubljenog rata. Mirovni ugovor, kojim je Francuska ustupila Pruskoj Alzas i veliki dio Lorene, uz ratnu štetu od pet milijardi zlatnih franaka, potpisan je u maju.

1873. Španski kralj Amadeo II Savojski abdicirao je zbog unutrašnjih previranja i jačanja republikanskog pokreta. Proglašena je prva španska republika koja je oborena naredne godine kada je vojska vratila na vlast burbonsku dinastiju s kraljem Alfonsom XII.

1877. Rođena je srpska književnica Isidora Sekulić, autor knjige meditativne proze “Saputnici”, putopisa “Pisma iz Norveške”, pripovjedaka i esejističke proze – djela koja su je svrstala među najbolje i najznačajnije srpske pisce 20. vijeka.

isidora sekulic
Isidora Sekulić

1907. Umro je Đozue Karduči (Giosue Carduchi), najveći italijanski pjesnik u prvim decenijama poslije ujedinjenja Italije, dugogodišnji profesor italijanske književnosti Univerziteta u Bolonji. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1906. (“Jambi i epode”, “Nove rime”, “Varvarske ode”).

1932. Na opštim izborima u Irskoj pobijedila je partija “Fijana fejl” (odvojeno krilo Šin Fejna), a njen lider Eamon de Valera postao je predsjednik izvršnog komiteta Slobodne Države Irske.

1933. U strahu od njemačkih pretnji, Čehoslovačka, Rumunija i Jugoslavija su, zaključivanjem pakta o Maloj antanti i stvaranjem Veća ministara, učvrstile savez stvoren 1920. protiv pokušaja restauracije Habsburgovaca i revizionističkih težnji Mađarske. Antanta je prestala da postoji poslije njemačke okupacije Čehoslovačke u martu 1939.

1945. Američki avioni su u Drugom svjetskom ratu počeli masovno bombardovanje Tokija.

1959. Vođa gerilaca Fidel Kastro (Castro) postao je premijer Kube, nakon što je 1. januara 1959. zbacio s vlasti diktatora Fulhensija Batistu (Fulgencio).

1978. Kina i Japan su u Pekingu potpisali trgovinski ugovor u vrijednosti 20 milijardi dolara. To je bio početak ekonomskog otvaranja Kine prema svijetu.

1994. U planinskom području indonežanskog ostrva Sumatra u zemljotresu je poginulo najmanje 200 ljudi.

1998. Prilikom pada “Erbasa A-300” tajvanske aviokompanije “Čajna erlajnz” u blizini aerodroma u Tajpehu poginule su 203 osobe – svi putnici i članovi posade, među kojima i guverner centralne banke Tajvana, i sedam ljudi na tlu.

2002. Umro je prvi menadžer engleske fudbalske reprezentacije Volter Vinterbotom, koji je najduže bio na tom mjestu (1947-1962).

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender