28. 07. 2021.
Godišnjica zločina u Livadicama

Godišnjica zločina u Livadicama

Godišnjica zločina u Livadicama

Ministar u Vladi Srbije bez portfelja zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin kaže, povodom 13-godišnjice napada na autobus “Niš ekspresa” kod Podujeva, da je rasvjetljavanje tog zločina pitanje svih pitanja.

“Da li će zločini nad Srbima biti tretirani kao nešto za šta počionioci ne treba da budu kažnjeni ili će biti tretirani kao zločini svuda u svijetu – zločini nad ljudskim bićima”, naveo je Vulin.

Aktiviranjem mine 16. februara 2001. godine na putu u selu Livadice dignut je u vazduh prvi autobus iz konvoja kojima su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije u pratnji Kfora išli u Gračanicu na Zadušnice, navode srpski mediji.

U napadu je odmah poginulo 10 osoba, a još dvoje ljudi kasnije je podleglo povredama. Najmlađa žrtva bio je dvogodišnji Danilo Cokić.

U napadu su poginuli Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojsa, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić.

Optuženi za taj napad bio je Fljorim Ejupi, koji je u prvostepenom postupku osuđen na 40 godina zatvora, ali je tu presudu Vrhovni sud Kosova marta 2009. godine poništio i oslobodio ga zbog nedostatka dokaza.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević ponovila je da je Euleks spreman da obnovi istragu, ako bude novih dokaza.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender