28. 07. 2021.
I danas protesti na ulicama i plenumi građana

I danas protesti na ulicama i plenumi građana

I danas protesti na ulicama i plenumi građana

Radne grupe građana za svaku oblast posebno zadužene su da uobliče zahtjeve koje će ponuditi vlastima za prevazilaženje krize u Federaciji.

Kako je najavljeno u Sarajevu, protesti će danas biti održani od 12 do 14, a u Mostaru u 16 časova. Protesti će biti nastavljeni u Tuzli i Zenici.

Epilog dosadašnjih protesta, posebno onih rušilačkih, održanih 7. februara kada su gorjele zgrade lokalnih, kantonalnih i u Sarajevu federalnih vlasti i Predsjedništva BiH, jesu ostavke četiri premijera kantona i više od 40 ministara.

Protesti su održavaju sa osnovnim zahtjevom za smjenu vlasti na svim nivoima, ali i za ukidanje povlastica posebno one koja je nazvana “bijeli hljeb”, a po kojoj političari i nakon napuštanja funkcije imaju pravo da primaju platu do godinu dana.

Građani Mostara traže smjenu premijera i vlade Hercegvačko-neretvanskog kantona.

Protesti protiv vlasti i podrške građanima BiH juče su održani u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, kao i u Podgorici.

Ti protesti, na koje građane pozivaju preko društvenih mreža, nisu bili masovni, ali je i u Zagrebu i Podgorici privedeno 12, odnosno 20 demonstranata zato što su pokušali da priđu vladinim zgradama u glavnim gradovima Hrvatske, odnosno Crne Gore.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender