01. 08. 2021.
Namirnice koje uništavaju vašu inteligenciju!

Namirnice koje uništavaju vašu inteligenciju!

Namirnice koje uništavaju vašu inteligenciju!

1. Zašećereni proizvodi

Šećer i zašećereni proizvodi nisu loši samo za vašu liniju, nego i za funkcionisanje mozga. Dugoročna konzumacija šećera može da stvori neurološke probleme i pogorša sposobnost pamćenja. Takođe, može da umanji sposobnost učenja, zbog čega je preporuka da izbjegavate šećer, kukuruzni sirup i ostale proizvode sa visokim udjelom glukoze.

2. Alkohol

Poznato je da alkohol dugoročno šteti jetri, ali i da uzrokuje „magloviti mozak“. Kao što naziv upućuje, reč je o tome da osjećate mentalnu konfuziju, utIče na to da ne možete da razmišljate bistro i pamtiti. Srećom, simptomi će se povući čim prestanete da konzumirate alkohol ili ga ograničite na jedno do dva pića dnevno.

3. Brza hrana

Brza hrana može da promijeni hemikalije u vašem mozgu, te vodi do simptoma povezanih sa depresijom i tjeskobom. Pored toga, hrana sa visokim udjelom masnoća uzrokuje simptome slične apstinencijskoj krizi kada prestanete da ih konzumirate. Ta hrana utiče na proizvodnju dopamina, važnog hormona koji podstiče osjećaj sreće i opšte dobrobiti. Dopamin utiče i na kognitivne funkcije, sposobnost učenja, budnost, motivaciju i pamćenje. Zato je važno izbjegavati hranu sa puno masnoće.

4. Pržena hrana

Gotovo sve prerađene namirnice sadrže hemikalije, boje, aditive, veštačke arome, konzervanse i kao takva utiče na ponašanje i kognitivne funkcije zbog hemikalija koje izazivaju hiperaktivnost, kod djece i odraslih. Pržena i prerađena hrana polako uništava živčane ćelije locirane u mozgu. Neke masnoće su opasnije od drugih – suncokretovo ulje smatra se jednim od najtoksičnijih.

5. Presoljena hrana

So utiče na krvni pritisak, što teško pada vašem srcu. Istraživanja sugerišu da visok nivo soli utiče na kognitivne funkcije i smanjenu sposobnost razmišljanja. Drugim riječima, slana hrana utiče na inteligenciju. A, kako da za samo 10 sekundi snizite visok krvni pritisak.

6. Rafinirane žitarice

Sve vrste žitarica, osim onih cijelovitih koje su bogate vlaknima, loše utiču na funkcionisanje mozga i zdravlje generalno. Ako redovno konzumirate rafinirane žitarice, sve proizvode od bijelog brašna, rizikujete brže starenje organizma, te gubitak pamćenja i „magloviti mozak“.

7. Prerađeni proteini

Proteini su građevni blokovi mišića i jako su važni za pravilno funkcionisanje tela. Meso je najbogatiji izvor visokokvalitetnih proteina, ali izbjegavajte prerađene namirnice poput salama, kobasica i slično. Za razliku od prirodnih proteina koji podstiču nervni sistem, prerađene bjelančevine čine suprotno. Držite se ribe, mlječnih proizvoda, oraha i sjemenki, koje su prirodni i kvalitetni izvori proteina.

8. Transmasti

Transmasti uzrokuju niz problema, od onih povezanih sa srcem do povišenog holesterola i gojaznosti. Međutim, loše su i za mozak, jer ga ulijenje, utiču na reflekse i sposobnost reakcije – da ne govorimo o povećanom riziku od moždanog udara. Kod smanjenja rizika od moždanog udara, regeneracije jetre ali i jačanja imuniteta, može vam pomoći surutka.

9. Vještački zaslađivači

Kada ljudi žele da smršaju, skloni su da misle da će im pomoći ako šećer zamjene vještačkim zaslađivačem. Istina je da imaju manje kalorija, ali isto tako mogu da učine više štete nego koristi. Ako se koriste dugo, mogu da uzrokuju oštećenje mozga i utiču na kognitivne sposobnosti, pogotovo ako koristite velike količine zaslađivača.

10. Nikotin

Uprkos činjenici da nikotin nije prehrambeni proizvod, važno je spomenuti ga jer uništava mozak ograničavanjem protoka krvi u mozak, zajedno s glukozom i kiseonikom. Nikotin ne samo da utiče na prerano starenje, loš zadah i povećava rizik od raka pluća, nego utiče na proizvodnju i funkciju neurotransmitera stiskanjem kapilara, sitnih krvnih sudova koji igraju ključnu ulogu kada su u pitanju moždane funkcije.

(dnevno.rs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender