03. 08. 2021.
NSA prisluškivala advokate strane vlade

NSA prisluškivala advokate strane vlade

NSA prisluškivala advokate strane vlade

Prema pisanju američkog dnevnika, bivši službenik NSA Edvard Snouden objelodanio je da je ta neimenovana firma bila prisluškivana dok je zastupala indonežansku vladu u trgovinskim sporovima sa SAD i vodila pregovore koji su “nadzirali” Australijski direktorat za signale.

Pozivajući se na izvještaj iz februara 2013. Njujork tajms piše da je Australijski direktorat obavještavao NSA o prisluškivanju razgovora, uključujući “komunikaciju između indonežanskih zvaničnika i advokatske firme i ponudio razmenu informacija”, prenijela je agencija Rojters.

Iako američka advokatska kancelarija nije identifikovana u dokumentu, poznato je da je “Majer Braun”, čikaška advokatska kancelarija, savjetovala Vladu Indonezije o trgovini sa SAD.

AP dodaje da je Don Lejton, advokat “Majer Brauna” koji je bio uključen u te trgovinske pregovore, rekao da američki dnevnik nije imao bilo kakve dokaze da su on ili njegova firma bili pod nadzorom australijske ili američke obavještajne agencije.

“Uvijek sam se pitao da li neko sluša, zato što bi morao da budem idiot da ne pitam to u današnje vrijeme. Ali, ja nikad nisam stvarno mislio da me špijuniraju”, rekao je Lejton.

Američki zvaničnici su naveli da je Snouden “pokupio” 1,7 miliona dokumenata kada je pobjegao iz SAD-a prošle godine i podijelio neke od tih dokumenata sa novinarima.

Snouden se nalazi u Rusiji gdje mu je odobren privremeni azil, pošto je optužen za krađu i špijunažu u SAD-u.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender